A zenei szakma – a színház és vendéglátás mellett – került az egyik legnagyobb veszélybe a járvány miatt történő bezárások miatt. Ha nem látják, hogy hónapokkal később mi fog történni, nem tudnak előre tervezni. A szervezettség akár 150.000 ember munkáját menthetné meg. – írja a Music Hungary Szövetség.

A szövetség – külföldi minták alapján – a Kormánytól egy újranyitási vis maior alap létrehozását kéri. Az alap célja az lenne, hogy mérsékelje a kockázatokat, melyek akár a mostani koronavírus, vagy későbbi váratlan helyzetekből fakadhatnak. – írja a Jövő TV.

Ilyen alap az éve eleje óta több országban bevezetésre került már; Németországban 907 milliárd forintnak megfelelő Eurót, Ausztriában és Hollandiában 109 milliárd forintnak megfelelőt, Belgiumban 22 milliárd forintnyi, Norvégiában 12 milliárd forintnyi, Dániában 24 milliárd forintnyi, Észtországban 2 milliárd forintnyi összeget különítettek el erre a célra, két hete pedig Svédország is bejelentette, hogy a költségvetéséből 292 millió Eurót, azaz 106 milliárd forintnyi összeget szán erre. – írja a szövetség.

A Music Hungary továbbá arra kéri a kormányt a bejelentett oltási terv apropóján, hogy segítse a zenei szektort a kulturális áfa bevezetésével, gyors és direkt pénzügyi injekcióval, valamint a már korábban említett átlátható, tervezhető nyitási programmal is.

A tervezhetőség kapcsán a Szövetség elindított egy egyperces felmérést is, ami nagyban segítené a szervezők munkáját. A kérdőív itt érhető el.

“BÁR A NAGY FESZTIVÁLOK EGY RÉSZÉNEK MÁR ÍGY IS KÉSŐ, DE A KISEBB FESZTIVÁLOKAT ÉS A ZENEI KLUBOKAT ILLETVE EZEKEN KERESZTÜL AZ ELŐADÓKAT IS NAGYBAN SEGÍTENÉ, HA ELŐRE TUDNÁNAK TERVEZNI A NYITÁSI PROGRAMMAL. A FŐSZEZONBAN AKÁR 150.000 EMBER MUNKÁJA MÚLHAT EZEN” 

– mondta el Weyer Balázs, a Music Hungary Szövetség elnöke.