Dr. Szili Katalin, az Országgyűlés volt elnöke, jelenleg a Pécsi Tudományegyetemet működtető alapítvány kuratóriumának tagja adott interjút a Pécs Aktuálnak.

Dr. Szili Katalin szerint a kormány által irányított, számos egyetemet érintő modellváltás azért történik, mert a kialakított modell az államtól függetlenebb struktúrában, pénzügyi önállósággal, megszemélyesített működtetőkkel garantálja a versenyképességet.

A modellváltást sok kritika éri ellenzéki és szakmai oldalról egyaránt azzal érvelve, hogy a modellváltás a kormány részéről csak egy újabb korrupciós lehetőség kiaknázása. A témáról nemrég a Jövő TV – Reflektorban című adásban beszélgetett dr. Schiffer András, az LMP korábbi társelnöke és dr. Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője.

Egyetemi modellváltás: a közvagyon kiszervezése és ami mögötte van

Szili Katalin elmondása szerint úgy látja a modellváltást, hogy az állam az irányítás, szabályozás, ellenőrzés szerepét megtartja, az egyetemi autonómia mélyebb és szélesebb lesz. A politikust a kuratórium leendő elnöke, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kérte fel kuratóriumi tagnak.

A volt MSZP-s politikus az interjúban a lapnak válaszolva az ellenzéki összefogást tákolmánynak nevezte, és szerinte pusztán Orbán Viktor gyűlöletéből vezérelve fogtak össze a pártok. Soros György neve nem került elő az interjú alatt, csak egy migránsozás erejéig tűnt fel a kormánypropaganda:

„Maradnék a nemzetpolitikánál, ahol ez jól tetten érhető. Én a mai globális és európai kihívások közepette – gondolok itt különösen a migrációra, a pandémiára – nem bíznám az országot egy veszekedő, egységes, világos jövőképet felmutatni nem tudó konglomerátumra” – mondta az MSZP alapító tag, dr. Szili Katalin.

Fotó: Wikipédia