Órákat várhat a horvát határon az, akinek csak magyar védettségi papírja van, a horvátországi belépés csak az uniós vakcinaútlevéllel egyszerű. Július elsejétől ezt már mindenhol ki kell adni az EU-ban, így a magyaroktól is ezt fogják kérni a határátlépésnél az Európai Unióban a rendőrség szerint.

Akár három órát is várhatott csütörtök az, aki Letenyénél próbált átjutni Magyarországból Horvátországba, figyelmeztettek a Zala megyei rendőrök. A horvát rendőrök ugyanis megszigorították a belépés ellenőrzését július elsejétől. – írja a Szabad Európa.

A dátum nem véletlen, innentől ugyanis minden EU-s országban működnie kell már az egységes európai oltási igazolásnak, vagyis az EU-s vakcinaútlevélnek. A magyar oltási papírok ennek megfelelően ezután nem sokat érnek külföldön.

„A szabad határátlépés elsődleges feltétele az uniós oltási igazolás megléte”

– figyelmeztetett a Magyar Rendőrség is.

A magyar védettségi igazolásnak hívott kártyával ellentétben az EU-s igazolást nem küldi ki magától az állam, azt az állampolgároknak külön kell igényelniük. Ezt csütörtöktől tehetik meg az érintettek, bár az ezt kezelő Egységes Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) csütörtök reggel összeomlott, amikor egyszerre sokan szerették volna használni. Egyébként ide kattintva próbálkozhatnak.

Akinek nincs ilyen EU-s igazolása, a konzuli tájékoztatások alapján tudhatja meg, milyen más módok lehetnek arra, hogy bejusson egy országba. Ezeket itt tudja elérni.

„Copyright (c) 2020. RFE/RL, Inc. Az újraközlést engedélyezte: Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.”