„Az összesen 77 milliárd forintos támogatás nem csúszik, nem átmenetileg került veszélybe, hanem végérvényesen elveszett” – írja a Népszava.

A norvég külügyminiszter hivatalosan is lezártnak tekinti az ügyet, ugyanis kijelentette: „Magyarország számára többé nem elérhetőek a Norvég Alap 2014-2021-es forrásai”.

Hogy mitől is esik el most pontosan az országunk? Az ún. Norvég Alapot három, EU-n kívüli, de a vámunió révén abból hasznot húzó állam: Norvégia (97 százalékban), Liechtenstein és Izland tartja fenn, hogy ezzel támogasson 15, az EU-átlag alatti egy főre eső GDP-jű tagállamot. 2009 és 2014 között 46,8 milliárd forint támogatás érkezett Magyarországra.

Fontos megemlíteni, hogy a Norvég Alap oldalán 25 baranyai, nem mellesleg ennek többségében pécsi projekt. Támogatásban részesültek a leukémiás és tumoros gyerekek gyógyítását segítő Tölösi Péter Alapítvány, a Fogd a Kezem Alapítvány, a Nevelők Háza Egyesület, a Vasasért Alapítvány. Az egyik legnagyobb támogatást pedig a Peer Gynt néven futó szociális mintaprojekt kapta.

Hogy most mennyit és mekkorát fogunk bukni, az hamarosan kiderül.

Korábbi cikkünk ebben a témában: https://bahir.hu/2021/07/25/norveg-alap-ha-nem-a-fidesz-oszthatja-a-kulfoldi-penzt-akkor-inkabb-ne-jusson-a-magyaroknak/