Csárdi Antal országgyűlési képviselő mai sajtótájékoztatójában bemutatta az LMP bérkalkulátorát, illetve kifejtette a többkulcsos adórendszerrel kapcsolatos tervüket.

Az LMP szerint a zöldpolitika lényege, hogy komplex, összefüggő rendszerként kell tekinteni a környezetre, a társadalomra és a gazdaságra is.

Ahogyan azt a Zöld Garancia programjukban is megfogalmazták, a jelenlegi adórendszer nem kiegyenlíti, hanem még inkább megnöveli a társadalmi különbségeket, hiszen a kiszolgáltatottaknak pluszadókat, a tehetőseknek nagyobb adókedvezményeket hozott.

Számos más lépés mellett olyan adórendszerre van szükség, amely társadalmi és gazdasági szempontból is fenntartható pályára állítja Magyarországot: ezért be kell vezetni a többkulcsos személyi jövedelemadót és SZJA mentessé kell tenni a minimálbért.

Mindezek fényében mutatták be az általunk javasolt új SZJA rendszert és bérkalkulátorukat, mely az LMP.hu/berkalkulator oldalon érhető el.

Miért mondja az LMP azt erre a többkulcsos személyi jövedelem adó rendszerre, hogy társadalmi szempontból fenttarthatóbb mint az eddigiek?

A Csárda Antal által bemutatott rendszerben 3 adókulcs van:

  • 0% (minimálbérig)
  • 12% (minimálbér és 500 ezer forint között)
  • és 25% (500 ezer forint felett)

melyből az első kettő már most alacsonyabb, mint a Fidesz egykulcsos adórendszerében tapasztalható 15%-kos adókulcs.

A legmagasabb 25%-kos adókulcs, ami összeségében azt jelenti, hogy egymillió forintig mindenki többet visz haza nettó fizetésként, mint a jelenlegi adórendszerben.

Ennek a másik oldala az, hogy akik az egymillió forintnál többet kereső honfitársaink közé tartoznak valóban nagyobb arányban fogják kivenni a részüket a közös ügyeink finanszírozásában.

Csárdi Antal ezt több példával szemléltette:

  • A jelenlegi és az LMP által javasolt személyi jövedelem adórendszer különbsége 27 621 forint. Tehát a ma bruttó 167 400 Ft-ot keresők közel 30 ezer forinttal többet tudnának hazavinni naponta. Ez nettó 25%-os növekedést jelent.
  • A teljes munkaidőben foglalkoztatottak mediánbére a 2020-as KSH adatok szerint 320 582 Ft volt. Ez még beleesik az LMP által javasolt első kulcs kategóriájába ezért a mediánbért keresők 34 514 Ft-tal keresnének többet – ami 16%-os növekedésnek felel meg.
  • A 12%-os kulcs felső határán, havi 500 000 Ft-os bruttó fizetés esetén havi 42 588.29 Ft-tal nőne a jövedelem.
  • Dupla medián, azaz havi 640 ezer forintos bruttó esetén a több kulcsos adónak köszönhetően még mindig 30 688 Ft-tal, 7%-kal nőne a havi nettó jövedelem, ami még a havi 1 milliós bruttó esetén sem csökkenne, egészen pontosan itt 88 Ft lenne a többlet.
  • Például egy országgyűlési képviselőnek, aki egy bizottsági tagsággal együtt havi bruttó 1 millió 453 ezer forintot keres, a jövedelme havi 38 417 Ft-tal csökkenne. Ők ennyivel járulnának jobban hozzá a közös ügyek és feladatok finanszírozásához.
  • Még „feljebb” menve, ott van például Kövér házelnök úr. Az ő jelenleg bruttója jelenleg havi 3 269 160 Ft. Az ő jövedelme, vagy másé, aki ennyit keres, havi 192 790 forinttal csökkenne.

Csárdi Antal elmondta:

“Ahogyan a példákból is jól látszik a közös ügyeink finanszírozása az adórendszeren keresztül elengedhetetlen és fontos, de nem mindegy, hogy milyen arányban finanszírozzák a kis keresetű az átlagos keresetű és a magas keresettel bírók ezt az adórendszert. Attól igazságos a társdadalom, ha ez nem egyforma. A jelenlegi egykulcsos adórendszer növeli a társadalmi szakadékot és fokozza azt a különbséget, amit ma tapasztalhatunk az alacsony és a magas keresettel rendelkezők között. Nagyon fontos, hogy ezt a szakadékot megpróbáljuk folyamatosan és lehető legnagyobb erővel csökkenteni. Akkor lesz fenntartható társadalmi gazdasági szempontból az adórendszer, ha ezeket a sajátosságokat figyelembe veszi.”

Csárdi Antal még nyomatékosítva hozzátette:

Az LMP javaslata alapján minden adókedvezmény, amit ma a mostani kormány biztosít a munkavállalóknak megmarad változtatás nélkül!

Forrás:https://jovotv.hu/2021/08/04/lmp-szja-mentesse-kell-tenni-a-minimalbert/?fbclid=IwAR3VAmZ_sH0c6Qpqdn–H5T6f_CmRbwURQBt1IvOrdEhezrakpCyejyGKZ4

Fotó: Jövő TV / Kárász Anna Flóra