Garami József 1939-ben látta meg a napvilágot Pécsett, ott is nőtt fel és természetesen a helyi csapatban is kezdett focizni. 1953-ban kezdte el a futballt a Pécsi Dózsa csapatában, ahol 10 évig játszott jobbösszekötőként. 1964-ben rövid ideig a Pécsi VSK labdarúgója volt, majd 1965-ben a Komlói Bányász játékosa lett. Egy évvel később visszatért a PVSK-ba, ahonnan további egy évvel később vissza is vonult.

A pécsi ciszterci gimnáziumban érettségizett, majd már focista karrierje során elkezdett egyetemre járni, 1964-ben végzett a Pécsi Tanárképző Főiskola magyar–orosz–testnevelés szakán. Első edzői állását a Pécsi Sportiskolánál töltötte be, ahol utánpótlásedzőként dolgozott, miközben elvégezte a Testnevelési Főiskola szakedzői szakát is.

1973-tól régi csapatánál, a Pécsi Dózsánál, majd annak jogutódjánál, a Pécsi MSC-nél volt utánpótlás edző, játékosok generációi jöttek ki a keze alól. Itt kapta meg a mesteredzői címet is. 1985-ben aztán a felnőtt csapat vezetőedzője lett, aminél jobb döntést nem is hozhattak volna a csapatnál. Első mérkőzésén mindjárt 1-1-es döntetlent játszott a kiesés elől menekülő Pécsi MSC a Ferencvárossal. A következő idényben egészen elképesztő teljesítményt nyújtottak a pécsiek, a bajnokságban ugyanis megszerezték a 2. helyet, így indulhattak a nemzetközi kupaporondon is!

A legnagyobb siker talán mégsem ez volt, hanem az 1990-es Magyar Kupa megnyerése, a Budapest Honvéd ellen 2-0-ra győzött a Pécs. Egy évre rá még összejött egy bronzérem is, nem lehet vitás, hogy a pécsi futball aranykorszaka köthető Garami József nevéhez. Még pécsi munkája alatt, 1987-ben öt mérkőzés erejéig a magyar labdarúgó-válogatott megbízott szövetségi kapitánya is volt.

1993-ban hagyta el Pécset, először az Újpest, majd 1996-ban az MTK vezetőedzője lett. Utóbbi csapattal bajnoki címet szerzett, karrierje során az elsőt. Rövid győri kitérő után 2002-ben a Ferencváros vezetőedzője lett, a csapattal megszerezte második bajnoki aranyát. 2003-ban visszatért az MTK-hoz, először mint szakmai igazgató, majd 2004-től vezetőedzőként. A fővárosi kék-fehéreknél 11 évet töltött el, ebbe belefért még egy bajnoki cím, illetve további válogatott játékosok kinevelése. 2008-ban az év edzőjének is választották.

2015. május 31-én, a Diósgyőr ellen 1–0-ra elvesztett bajnokin ült utoljára a kispadon, összesen 797 élvonalbeli mérkőzése van vezetőedzőként, ez óriási rekord. A második legtöbbel Lakat Károly rendelkezik, neki 626 meccs jutott. 2019. augusztus 9-én, 80. születésnapján róla nevezték el a pécsi utánpótlásképző-központot. 2020 augusztusában pedig a PMFC szakmai koordinátora lett.

Jó egészséget és még sok sikeres évet kívánunk Garami Józsefnek!

Forrás: Wikipédia