A litván védelmi minisztérium arra szólította fel az embereket, hogy azonnal dobják ki a kínai gyártmányú telefonjaikat és kerüljék el az újabbak vásárlását, azzal magyarázva, hogy azok automatikusan cenzúrázhatják az emberek szövegeit. Egyes telefonok, mint például a Xiaomi Mi 10T 5G telefonja képesek megtalálni és cenzúrázni bizonyos kifejezéseket az emberek szövegeiben, mint amilyen a „demokráciamozgalom”, ”szabad Tibet”, vagy az „éljen Tajvan függetlensége”. A cenzúrázható kifejezések listája folyamatosan bővül. A jelentés megírásakor összesen 449 kifejezést tartalmazott kínai nyelven.

A Nemzeti Kiberközpont jelentése szerint a Xiaomi telefon titkosított telefonhasználati adatokat küldött egy szingapúri szerverre. A kínai Huawei P40 5G telefonjában is találtak hasonló biztonsági hibát, azonban egy másik kínai gyártó, a OnePlus telefonjában nem találtak ilyet – áll a jelentésben.

„A mi ajánlásunk, hogy ne vásároljunk új kínai telefonokat, és a már megvásároltaktól is szabaduljunk meg a lehető leggyorsabban, amilyen gyorsan csak lehet.” – hangsúlyozta kedden Margiris Abukevicius, a litván védelmi miniszter helyettes sajtótájékoztatóján.

A litván kiberbiztonsági hatóság jelentése szerint a cenzúra funkciót az Európai Unióban általában kikapcsolják a telefonokban a gyártók, azonban távolról újra lehet aktiválni.

Litvánia és Kína közötti kapcsolatok az utóbbi időben megromlottak. Kína a múlt hónapban követelte, hogy Litvánia hívja vissza pekingi nagykövetét. Valamint közölte, hogy visszahívja Kína vilniusi nagykövetét a balti állam azon vitája miatt, hogy a balti állam engedélyezte, hogy a Kína által követelt Tajvan a saját nevét használva de facto nagykövetséget nyisson ott.

Az Európában és az Egyesült Államokban működő tajvani képviseletek a Tajpej város nevét használják, elkerülve a hivatkozást magára a szigetre, amelyet Kína saját területének tekint.

A tibeti függetlenségi mozgalomról, Tajvan szuverenitásáról és a hongkongi demokráciapárti mozgalomról szóló viták rendkívül érzékeny témák Kínában. Ezeket a kifejezéseket a kínai közösségi médiában erősen cenzúrázzák, és azokat az embereket, akik ezeket a témákat megvitatják, büntetik.

A Xaomi szóvivője tagadta a cenzúra meglétét. „A Xiaomi készülékei nem cenzúrázzák a felhasználók felé vagy a felhasználóktól érkező kommunikációt. A Xiaomi soha nem korlátozta és nem is fogja korlátozni vagy blokkolni okostelefon-felhasználóink személyes viselkedését, például a keresést, a telefonálást, a webböngészést vagy a harmadik féltől származó kommunikációs szoftverek használatát. A Xiaomi teljes mértékben tiszteletben tartja és védi minden felhasználó törvényes jogait.” A telefon teljes mértékben megfelel az Európai Unió adatvédelmi jogszabályainak.

„Ez nemcsak Litvánia, hanem minden olyan ország számára fontos, amely Xiaomi készülékeket használ” – áll a Központ jelentésében.