Az előválasztás az ellenzék leginnovatívabb ötlete, az elmúlt évtizedből, tegyük hozzá, ez az ellenzék első innovatív ötlete, de valahol el kell kezdeni. Ezzel részben sikerül tematizálniuk a közéletet, mozgósítani az ellenzéki szavazókat, ám ami ennél is fontosabb az a tény, hogy mi magunk választhatunk ellenzéket, ugyanis néhány körzetet leszámítva mindenhol van legalább két jelölt, ráadásul öt miniszterelnökre is szavazhatunk. Az előválasztásnak pedig komoly tétje van.

Egyfelől eldönthetjük azt, hogy a 2010 előtti korszakot szeretnénk visszahozni, vagy ahelyett új ellenzéket választunk magunknak, újabb, frissebb arcokkal, olyanokkal, akik nem vettek részt a Gyurcsány-korszak kormányaiban, és akiknek nincs is felelősségük abban, hogy Orbán 2010-ben kétharmados többséggel jutott hatalomra. Ráadásul taktikusan is szavazhatunk, ha az a cél, hogy 2022-ben Orbánék bukjanak, akkor nem kérdés: olyan jelöltet kell választanunk mind helyben, mind országosan, aki a jobboldali, konzervatív, bizonytalan szavazók számára is elfogadható, ugyanis nélkülük egészen biztosan nem lesz kormányváltás.

A Válasz Online részletesen összeszedte, hogy mely körzetekben indulnak 2010 előtti figurák, olyanok, akik egyszer már elveszítették a hitelüket, és hol állnak velük szemben olyan jelöltek, akik sem a Gyurcsány, sem az Orbán-korszakot nem szolgálták ki, nem dolgoztak egyik kormányban sem.

Ilyen például Vas megye 01-es körzete, ahol Ungár Péter áll szemben az „óbaloldal” jelöltjével: Czeglédy Csaba (DK), aki a Rébusz Iskolaszövetkezet-botránnyal vált hírhedté, 2010 előtt pedig szocialista alpolgármester volt Szombathelyen, egyébként meglehetősen zűrös ügyei vannak, őrizetben is volt már, jelenleg is eljárás folyik ellene a vélt vagy viselt dolgai miatt.

Ám itt helyben is találunk olyan körzetet, ahol a 2010 előtti korszak fog összecsapni az újjal, méghozzá Baranya 02-ben, ahol az LMP-s Keresztes László Lóránt mérkőzik meg azzal a DK-s Szakács Lászlóval aki Gyurcsány ideje alatt volt kormánypárti képviselő, sőt a Parlament hivatalos adatai szerint 669 alkalommal szavazott együt Gyurcsánnyal, többek között a nyugdíjelvonást és az adóemeléseket is megszavazta.

A 2010 előtti korszakot gazdasági összeomlás, káosz, adóemelés jellemezte, és egyenesen következett belőle az Orbán-kétharmad. Kérdés, hogy a szavazók megbocsátották már a 2010 előtti politikai szereplőknek a viselt dolgait, vagy az előválasztás során végleg megszabadulunk egy nem túl dicső korszaktól. Ez ezúttal egyedül a mi döntésünk lesz.