Az Európai Parlament állásfoglalást fogadott el a párkapcsolati erőszak áldozatainak védelméről a mai napon. A magyarul is elérhető dokumentum nagy többséggel lett elfogadva, 510 igen mellett 31 nem és 141 tartózkodás volt.

Az EP állásfoglalásában tagállami intézkedést sürgetnek a gyermekelhelyezési eljárásban, a nőket ért bántalmazások miatt. A nemi alapokon álló erőszak EU-s bűncselekménynek nyilvánítását is sürgetik a képviselők.

A parlament magyar képviselői néhány kivételtől eltekintve megszavazta az állásfoglalást. A kivételek közé a 12 fideszes képviselő, a KDNP-s Hölvényi György és a jobbikos Gyöngyösi Márton tartozik, ők tartózkodtak. A Fidesz frakciója közleményben magyarázta a döntést, szerintük ugyanis egy fontos témát is csak ürügyként használ fel az EP. A kormánypárti képviselők csoportja szerint „az Európai Parlament baloldali többsége ismételten kiforgat egy mindenki számára fontos ügyet: kinyilatkoztatásra szorgalmaz és politikai eszközként tekint a nők és gyermekek ellen elkövetett erőszakkal szemben vívott harcra valós cselekvési tervek és a helyi jó gyakorlatok befogadása helyett”.

Forrás: 24.hu