A Carbon Brief brit elemző csoport legújabb kutatásában arra kereste a választ, hogy az ipari forradalom kezdete óta melyik országok azok, akik a legtöbb szén-dioxidot bocsájtották ki. Az elemzésben a fosszilis üzemanyagok és a cementgyártás szén-dioxid-kibocsátását, az erdőirtás és a földhasználat változásaiból eredő szén-dioxid-kibocsátást is vizsgálták. A lista persze nem túl meglepő, de akkor is tanulságos.

Az elemző csoport szerint az emberiség nagyjából 2500 milliárd tonna szén-dioxidot juttatott a légkörbe eddig, ami azt jelenti, hgoy kevesebb, mint 500 gigatonnát lehetne még kibocsájtani ahhoz, hogy tartható legyen a párizsi klímaegyezményben leírt 1,5 fokos globális felmelegedés.

1850-től napjainkig az Egyesült Államok a leginkább felelős a klímaváltozásért, legalábbis a szén-dioxid termelést figyelembe véve. A kontinensnyi ország 509 gigatonna kibocsátásért felel, ami a globálisnak nagyjából a 20 %-a!

Kína áll a második helyen 282 gigatonnával (11%), Oroszország a harmadik 172 gigatonnával (6,9%), a negyedik pedig Brazília 113 gigatonnával (4,5%). Az ötödik Indonézia 103 gigatonna szén-dioxiddal (4,1%), ők és a brazilok az erdőirtásból és a földhasználat megváltozásából eredő nagymértékű kibocsátás miatt kerülhettek be a top 10-be. India a hatodik 85 gigatonnával (3,4%), őket követi az Egyesült Királyság 74,9 gigatonnával (3%), az első tízbe még Japán 66,7 gigatonnával (2,7%) és Kanada 65 gigatonnával (2,6%) tudott beférni.

Forrás: Greenfo