Orbán Viktor utoljára 2006-ban vett részt miniszterelnöki vitán, akkor Gyurcsány Ferenc felmosta vele a padlót. Innen nézve érthető, hogy a Parlamentben 132 bátor embert vezető, Európa erős emberének mondott Orbán Viktor azóta nem mert kiállni senki ellen érdemi vitára. Persze az is tény, hogy 2010-ben, 2014-ben és 2018-ban sem volt egyértelmű kihívója, az ellenzéki oldal akkor jóval polarizáltabb volt, mint amilyen 2022-ben lesz. Ennek ellenére is kiállhatott volna akár Vona, akár Szél, akár Mesterházy, akár Karácsony ellen, de ezt nem tette meg. A kommunikáció a kormánypárt részéről az volt, hogy nincs érdemi vitapartner. Nincs egyértelmű kihívó sem. Amiben – valljuk be – volt némi igazság.

A helyzet azonban megváltozott az elmúlt választásokhoz képest, 2022-ben vagy Márki-Zay Péter, vagy Dobrev Klára lesz Orbán egyértelmű kihívója, akármelyikük győz az előválasztáson, maga mögött tudhatja majd a hatpárti ellenzéket, és a kormánykritikus szavazók jelentős részét. A partner tehát adott lesz ahhoz, hogy Magyarországon 2006 után újra legyen miniszterelnök-jelölti vita.

A nagy kérdés, hogy Orbán Viktor elég bátor lesz-e ahhoz, hogy kiálljon egy valódi vitára, valódi ellenfél ellen, valódi moderátor által vezetve. Egy olyanra, ahol igazi kérdéseket kap, ahol érvelni kell, ahol be kell mutatnia, hogy mi a terve az országgal.

2006-ból Orbán szörnyen jött ki, el is bukták a választást, azonban egy valamire való államférfinek, a térség meghatározó politikusának, tizenötmillió magyar miniszterelnökének nem illene megfutamodnia attól, hogy vitázzon, az általa és a kormánypárt által meglehetősen lenézett ellenzéki miniszterelnök-jelölttel.

Vajon elég bátor lesz hozzá Orbán Viktor?