Szerencsére vannak éttermek Pécsett és Baranyában, melyeket nem igazán tudunk megunni, ahová mindig szívesen megyünk enni egy jót, és ahonnan mindig elégedetten távozunk. Sok ilyen étterem van, készítettünk róluk listát, itt és itt, az egyik ezek között a Mecsek Pihenő Étterem. Ma este is ott jártunk, és ma este sem csalódtunk.

Ahogy hazafelé vezettem, azon gondolkoztam: miért kedvelem ennyire a Mecsek Pihenőt? Miért van négy-öt olyan vendéglátóhely, ahová bármikor szívesen megyek? Miben mások ők, mivel tudnak többet nyújtani, mint a többiek? Hiszen kis túlzással mondhatnánk azt, hogy a rántotthús mindenhol hasonló, ahogy a cigánypecsenye is, és a kijevi csirkék között sincs szignifikáns különbség. Persze tény, hogy például a Mecsek Pihenő az a hely, ahol még nem ettem rosszat, de alapvetően nem is (csak) a kapott étel minősége, mennyisége, ár/érték aránya a döntő.

Hanem a hely hangulata.

Személy szerint úgy vagyok ezzel, hogy lehetne akármilyen finom is az étel, ha a kiszolgálás nem lenne megfelelő, nem mennék oda többé. A pincérek az éttermek szívei és lelkei. Rajtuk múlik nagyon sok minden. A Mecsek Pihenőben pedig azt tapasztaltam, hogy kifejezetten jó csapat dolgozik, kellően udvariasak, figyelmesek, és nem utolsósorban humorosak, és ha mondhatom így jófejek, minden alkalommal. Pedig ez nem egy könnyű szakma, nagyon nem, én is csináltam, és bátran ki merem jelenteni: az a pincér, aki szombat este, egy egész napos – vélhetően nagyon pörgős – műszak után is türelmes, mosolygós, figyelmes, az aranyat ér.

Félreértés ne essék, az ételek is roppant finomak a Mecsek Pihenőben, a szakácsoknak is jár a dicséret, mert tényleg bármikor, bármit szívesen fogyasztok tőlük, de a világ legjobb kajáit is megfőzhetnék, süthetnék, ha a felszolgálók nem lennének olyanok, amilyenek. Persze ez fordítva is így működik, a pincérek lehetnének akármilyen kedvesek, figyelmesek, ha az étel pocsék lenne, akkor sem működne a hely. Szerencsére itt az étel is jó, a felszolgálás is kedves, abszolút win-win szituáció ez.

Ha még nem próbálta, pórbálja ki: nem fog csalódni. Azért biztos, ami biztos előtte telefonáljon oda, hogy van-e szabad asztal, mert hétvégén érthető okokból általában telt ház van.