Csütörtökön újra Márton nap, és ennek alkalmából – úgy tűnik, idén már tényleg – meg lehet tartani a Márton-napi libavacsorákat az éttermekben. Ennek kapcsán az idei évben is rengeteg étterem készül saját Márton napi menüsorral, vagy akár komplett programmal is. Ezekből gyűjtöttünk össze nektek néhányat.

Elefántos Étterem és Pizzéria

A vendéglő – amiről már korábban írtunk – november 11-én készül egy különleges hatfogásos vacsorával. Kis Amuse Boucheként (vendégváró falatok) liba rilettel töltött mini calzone-t kínálnak, majd kétféle előétel, egy libamáj-torta és egy Liba húsgolyó várja a vendégeket, utóbbi langyos lencsesalátával, ökörszív paradicsommal lesz tálalva. A főfogások között egy argentin rákos-libamájas rizottó szerepel, valamint sült libacomb és mell, amaretto variációkkal és konfitált burgonyával. A desszert lúdláb tiramisu. Az estén fellép még Somogyi András, humorista. A belépőjegy 16.000 forint. Jegyek korlátozott számban vannak, így aki szeretne menni, igyekezzen a jelentkezéssel.

Forrás: Elefántos étterem facebook oldala

Neon étterem:

A viszonylag új pécsi étterem egy libavacsorával várja a vendégeit november 11. és 14. között. A leves libaleves gazdagon, amit kemencében sült rozmaringos libacomb követ habos borgonyapürével és fehérboros párolt káposztával, a vége pedig lúdláb torta. A teljes menüsor 6.700 forintba kerül fejenként.

Bagolyvár étterem:

A Felsőhavi dűlőn található étterem is kínál egyedi ételeket, talán még az éttermektől megszokottaknál is különlegesebbeket. Levesként narancsos sütőtök-krémleves szerepel libafasírttal, hagyományos előételként pedig libamáj brülét kínálnak fügelekvárral és sült gesztenyés kürtős kaláccsal. A főételekből rögtön négy közül is lehet választani, számomra a legizgalmasabb a rántott libamell hagymalekváros lángossal, de a libacombhoz kínált szalonnás savanyú káposzta és libatöpörtyűs burgonya is érdekesen hangzik. Desszertként pedig sütőtökös sajttortát tálalnak sós karamellával. Az előételek 1.600-1.900, a főételek 4.000 (a libamájas 6.900) forintba kerülnek, a desszert pedig 1.200 forintért kóstolható.

Mátyás király étterem:

A Ferencesek terén található vendéglő egyedi libaételeket kínál november 11. és 13. között. A leves náluk libaaprólék-leves, főételből rögtön három féléből lehet választani. Az igazán egyedi ételük egyértelműen a pecsenyeliba zúzájából készült pörkölt, amit házi galuskával tálalnak, de a sült burgonyával és lilakáposztával tálalt libacomb, valamint a burgonyapürével kínált libamáj sem marat le az étlapról. A desszert itt is lúdláb. Az előétel 1.290, a főételek 2.000 és 3.500 forint közötti árakon vannak, a desszertért pedig 690 forintot kell fizetni.

Tenkes Csárda

A Harkányhoz közeli étterem – a hagyományosan is az étlapon szereplő parasztos libamáj – mellett szintén több különleges ételt kínál. Levesből rögtön kétfélét is, liba ragulevest, valamint liba erőlevest, utóbbiban libamájas derelye is található. Főételként egy igazi libalakomát kínálnak, amiben libacomb, töltött libamell és még libakolbász (!!!) is található, mindez almás fehérkáposztával és hagymás törtburgonyával. A kevésbé nagyétkűek számára a sült libacomb hagymás törtburgonyával is lehet opció, az édesszájúak meg Ludas Matyi krémesét próbálhatják ki. Asztalfoglalás, rendelés a 06 72 424-057-es, vagy a 06 20 589-6052-es számon lehetséges.

Csülök Bár

A Csülök Bár idén is komplett négyfogásos menüt ajánl Márton napra. Előételként libamáj-pástétomot kínálnak torma habbal és kaláccsal, majd ezt követi egy liba húsleves húsával, zöldségekkel, lúdgége tésztával. A főétel sült libacomb petrezselymes burgonyával és bajor káposztával, majd a vacsorát egy finom házi meggyes-gesztenyés piskótával lehet lezárni. A négyfogásos lakoma 8.990 forintba kerül, melyhez tartozik minden fogás mellé kísérőként 1-1 dl az ételhez illő bor a Belward pincészet kínálatából valamint egy 2 centes pálinka aperitifnek. Aki ki szeretné próbálni, november 11. és 14. között teheti meg.

Természetesen ez idén sem teljes lista és a cikkünk folyamatosan frissül egészen Márton napig, hogy minél több lehetőség közül válasszanak!