Kedves buszsofőrök!

Rögtön az elején tisztázzunk valamit, amiről lehet ti magatok sem tudtok:

elképesztő hatalom van a kezetekben.

Ha ti holnap reggel úgy döntötök, hogy nem mentek el dolgozni, összeomlik az egész város, mérhetetlen gazdasági kár keletkezik, és káosz. Ugyanis nélkületek nincs tömegközlekedés Pécsett, helyettetek más nem tudja vezetni a buszokat, ez nem olyan meló, amit akárki el tudna látni.

Ehhez képest azt olvasom, hogy egyelőre a bruttó 1600 forintos órabért sem kapjátok meg, jelenleg óránkénti – szintén bruttó – 1265 forinttal szúrják ki a szemeiteket. Mennyi bruttó 1265 forint nettója? 900 forint? Ha van adókedvezmény, akkor talán egy ezres? Ez nevetséges, és felháborító, pláne annak függvényében, hogy:

– óriási a felelősség rajtatok. Hiszen ti nem hibázhattok, ha hibáztok, az emberéletekben, de minimum komoly anyagi kárban mérhető.

– nélkületek összeomlana a város

– szakmai tudást, végzettséget igénylő munkátok van. Ne feledjük, nem túl sok embernek van autóbuszra jogosítvénya, amit egyébként nem két nap és nem két fillér megszerezni…

Ennek fényében még a bruttó 1600 forint is rendkívül alacsony összeg, hiszen azt se feledjük el, hogy többségeteknek van családja, vannak gyerekeitek, akiket etetni meg ruháztatni kell, van rezsitek, jó eséllyel lakáshiteletek, amit szintén fizetni kell. Úgy, hogy nap, mint nap több ezer ember élete van a kezetekben. Nem bruttó 1600 forintot érdemelnétek, hanem annál jóval többet. Annyit, amennyiből valóban tisztességesen meg lehet élni. A jelenlegi infláció mellett, az óránkénti 2000 forint sem lenne sok, és továbbra se feledjétek, hogy olyan pókerpartin vesztek részt, ahol két ász van a kezetekben, míg az ellenfélnek semmilye sincs, csak üres blöffje. Mert mit tudna tenni a városvezetés, ha azt mondanátok, hogy X összeg alatt nem dolgozunk? Semmi mást, csak megadni a kért összeget. Nem nézhetnék végig, ahogy holnaptól nem közlekedik egyetlen busz sem, és a pécsiek nem jutnak el a munkahelyükre vagy az iskolájukba.

Ráadásul van itt pénz. Például arra, hogy legyen három alpolgármester, akik nem bruttó 1265 forintos órabérben végzik roppant fontos feladataikat. Vagy arra, hogy a képviselőtestület tagjainak a családtagjai is kapjanak ilyen-olyan pozíciókat. Vagy arra, hogy egy képviselő gyerekkori haverja a koronavírus válság ellenére milliós sporttámogatásokat vegyen fel. Ha ezekre a felesleges, és hasztalan kifizetésekre futja, akkor a valóban fontos, és lényeges dolgokra is kell, hogy maradjon pénz. Például rátok. Vagy ha nincs elég pénz a kasszában, úgy a városvezetés dönthet, hogy ki a fontosabb? A buszsofőrök, vagy a haverok. Ha három helyett csak két alpolgármestere lenne a városnak, annak nem különösebben lenne negatív hatása, ellenben ha további buszsofőrök mondanak fel, annak egészen biztosan lesz…

Szívből remélem, hogy végre valahára tisztességes bért fogtok kapni, olyat, ami méltó egy felnőtt emberhez, ami tükrözi azt, hogy mennyire fontos és nélkülözhetetlen a munkátok. A sorsotok a saját kezetekben van, egészen kiválóak az alkupozícióitok, így nem kérek mást tőletek, minthogy mutassatok példát minden melósnak arról, hogy igenis lehet komoly eredményeket elérni, a hatalommal szemben!