Vezessünk kevesebbet, együnk kevesebb húst, takarékoskodjunk az árammal és vásároljunk tudatosabban. Az éghajlatvédelem ilyen apró dolgokkal kezdődik. Ezekkel a tippekkel te is kiveheted a részedet a munkából – és közben még pénzt is spórolhatsz!

A szakértők öt olyan ágazatot azonosítottak, ahol a legnagyobb a megtakarítási potenciál. Ezek az energiatermelés, az ipar, a közlekedés, az építkezések és a mezőgazdaság. Hogyan „fordíthatjuk ezt le” a saját mindennapjainkra? Mit tehetünk mi a saját területeinken? Teszi fel a kérdést partnerünk, az Ökopolisz Alapítvány.

1. Klímavédelem a konyhában

  • Ne gondolj semmi extrára, az alapokat már biztosan te is kívülről fújod:
  • Ha vásárolni mész, vigyél magaddal vászontáskát, hátizsákot, kosarat, stb., ha viszont elfelejtenéd, a boltban kérj újrahasznosított vagy többször használható táskát a termékekhez.
  • Kerüld az előre csomagolt ételeket, a készételeket, a hordozható poharakat, ha pedig meleg ételt veszel magadnak, fogyaszd azt el helyben.
  • Ha főzöl, a fagyasztóból kivett ételt ne a mikróban olvaszd ki, hanem szobahőmérsékleten. Tudjuk, hogy gyorsabb a mikrohullámú sütős gyorsolvasztás, de úgy nagyon sok áramot fogyasztasz, amivel ráadásul a pénztárcád tartalmát is erősen lecsökkented.

2. Klímavédelem a háztartásban

  • Ha csak teheted, használj otthon újrapapírt. Ma már nem csak az irodai géppapírok, de számos más termék (pl. zsebkendő, csomagolópapír) is kapható újrapapírból.
  • Használj víztakarékos zuhanyrózsát a zuhanyzóban. Az édesvíz kincs, takarékoskodj vele!
  • Ha lehetséges, használj hálózati csatlakozóval ellátott készülékeket, mert az újratölthető elemek gyártása szennyezi a környezetet. Arra azonban ügyelj, hogy ne töltsd az eszközeid akkumulátorát túl sokáig (de idő előtt sem jó, ha felteszed töltőre), mert ez lerövidíti az élettartamukat.
  • Gondoskodj arról, hogy lakótereid megfelelően szigetelve legyenek. Így nem dobsz ki pénzt az ablakon a magas fűtésszámlákkal, és a klímát is óvod. (Erről ITT olvashatod további tippjeinket. https://okopoliszalapitvany.hu/gazdalkodj-okosan-telen-is-5-tipp-hogy-sporolj-a-futesszamlan/)

3. Klímavédelem a húsfogyasztás csökkentésével

Táplálkozásunk nagyban befolyásolja az éghajlatváltozást. Egy 2021-es amerikai tanulmány szerint az ember által okozott összes üvegházhatású gázkibocsátás 35 százaléka az élelmiszeriparnak tulajdonítható. A tanulmány szerint a legnagyobb, 57 százalékos részarányt az állati eredetű élelmiszerek teszik ki.

Klímavédelmi szempontból a marhahús a legrosszabb élelmiszer: egy kilogramm hús előállításához 15 kilogramm takarmányt kell megtermelni. Ehhez 40 négyzetméteres területre van szükség, amely területen 120 kilogramm sárgarépát és 80 kilogramm almát lehetne betakarítani helyette. Nem beszélve a hatalmas mennyiségű vízfelhasználásról és a metángázról, amely együttjár a marhatenyésztéssel. A metán üvegházhatású gázként még a szén-dioxidnál is károsabb.

Van tehát egy egyszerű és praktikus módja annak, hogy mindannyian megvédjük a klímát: csökkentsük a marha-, bárány-, sajt- és tejfogyasztásunkat. Ha ugyanis továbbra is annyi húst és tejterméket fogyasztunk, mint most, akkor a mezőgazdaságból származó globális kibocsátás 2070-re megduplázódik.

De mit együnk helyette?

Alternatív fehérjeforrások

Az ehető rovarok értékesítését 2018 eleje óta szabályozzák az Európai Unióban. Németországban pedig egy szupermarket és egy hamburgerlánc már árul is rovartermékeket. Ennek a sokak által undorítónak tartott trendnek azonban komoly háttere van.

A rovartermesztésnek egyértelmű előnyei, hogy a rovaroknak alig van helyigényük, igénytelenek a tartásukra, robbanásszerűen szaporodnak, kevés vizet igényelnek és nem termelnek üvegházhatású gázokat, mint például a szarvasmarha. Természetesen nem kell átállni rovarok fogyasztására, ha nem akarsz, de mindenképpen gondolkodj el a húsfogyasztási szokásaidon és reformáld meg.

4. Klímavédelem a közlekedésben

Nem mondunk újat azzal, hogy az autók és a repülők nagy mértékben károsítják a környezetet. A legegyszerűbben úgy tehetünk ez ellen, hogy kevesebbszer ülünk be az autónkba és szállunk fel repülőre, vagy kicseréljük gépjárművünket környezetbarát típusra. A repülők vagy a hajók esetén azonban ez egyelőre még nem lehetséges, hiszen belső égésű motorokkal működnek. A szakértők mindenesetre figyelmeztetnek, hogy hosszútávon a repülőgép lesz a klímánk legnagyobb ellensége. Annak a klímának, amelytől mindannyian függünk és amely ijesztő mértékben alakul át már most is.

Hasznosnak találja a cikket? További tartalmakat ITT ér el a témában!