Egy Siklós környékén tevékenykedő uzsorás egyik áldozata ellen indított végrehajtási eljárást szüntetett meg minapi döntésével a Siklósi Járásbíróság – tájékoztatta a Baranya Megyei Főügyészség csütörtökön az MTI-t.   

Zsarolás, csalás, jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt 2011-ben ítéltek el nyolc év tíz hónap fegyházra egy siklósi férfit, amiért a környéken uzsorakölcsönöket adott rászoruló, kilátástalan anyagi helyzetben lévő sértetteknek – közölték.  

A férfi az átadott összegek többszörösét tartalmazó kölcsönszerződéseket és elismervényeket íratott alá áldozataival, majd követelte tőlük ezen összegek megfizetését. Az uzsorás 3,5 millió forintot adott át a rászedett embereknek és több mint 34 millió forintot követelt vissza tőlük. A követelt összeg csaknem felét be is hajtotta, azokban az esetekben pedig, amelyekben nem járt sikerrel, végrehajtási eljárást indított a sértettek ellen.

Egyik áldozatának, egy rossz egészségi állapotban levő nőnek 2000-ben 70 ezer forint kölcsönt adott annak fejében, hogy később 500 ezer forintot kap vissza. Erre a félmillióra indított végrehajtást 2001-ben, ami 2021-ben már hárommillió forintra folyt.

A rossz egészségi állapotban levő, jogainak védelmére nem képes áldozat 2021-ben a megyei főügyészséget kérte, hogy járjon el a végrehajtás megszüntetése érdekében.  

A vádhatóság tavaly novemberi indítványának helyt adva a  Siklósi Járásbíróság idén januárban jogerősen megszüntette a nő ellen folyó végrehajtási eljárást – áll a főügyészség közleményében.

Forrás: mti.hu