Izraelben az ország különböző pontjain szerdán és csütörtökön is megjelent a #WeRemember (#Emlékezünk) felirat, felhívva a figyelmet az emlékezés fontosságára a nemzetközi holokauszt-emléknap alkalmából – emelte ki Izrael Állam budapesti nagykövetsége az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

A nagykövetség fontosnak tartja, hogy se Magyarország, se Európa, se a világ ne feledkezzen meg azokról az ártatlan emberekről, akik a második világháború alatt „csupán származásuk, politikai, illetve nemi identitásuk miatt vesztették életüket”.

A közlemény szerint a #WeRemember kampány néhány évvel ezelőtt a Zsidó Világkongresszus (WJC) szervezésében indult abból a célból, hogy „biztosítsa a holokauszt emlékének fennmaradását a digitális korban”.

Jelezték: Izrael Állam nagykövetsége, az osztrák nagykövetség és az Osztrák Kulturális Fórum, illetve a Zsidó Világkongresszus kampányához több mint huszonöt különböző szervezet, köztük önkormányzatok, diplomáciai testületek, sportegyesületek és más intézmények is csatlakoztak idén.

Az auschwitzi haláltábor felszabadításának 77. évében közösen szeretnének méltó emléket állítani a holokauszt során elhurcolt és meggyilkolt emberek számára – írták.

Január 27-ét, az auschwitzi haláltábor 1945-ös felszabadításának napját 2005. november 1-jén nyilvánította a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává az ENSZ-közgyűlés.

Nemcsak elfeledni nem szabad, hogy voltak gyilkosok, de „meg is kell neveznünk őket” – mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön, a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján tartott budapesti megemlékezésen, a Holokauszt Dokumentációs Központban.

Gulyás Gergely kiemelte: akiket a vészkorszak idején üldöztek, megkínoztak és meggyilkoltak zsidóságuk miatt, „hozzánk tartoztak, a magyar nemzet részei voltak” és nagyon sokat tettek hozzá Magyarország életéhez.

Gyilkosaik pedig nem csupán parancsra, de „kéjjel öltek” – mondta.

A miniszter hangsúlyozta: az emberek között nincs kollektív bűnösség, mert ha mindenki bűnös, akkor valójában senki nem az; az államnak azonban van felelőssége.

Hozzátette: Magyarország a rendszerváltoztatás óta mindig világossá tette, hogy a magyar állam a vészkorszakban saját polgárait nem tudta, sok esetben nem akarta megvédeni, a magyar közigazgatás pedig közreműködött abban, hogy a német megszállást követően több százezer magyar zsidó embert hurcoltak el az országból.

Mindez nem állt meg a háborúval, hiszen annak lezárását követően sok túlélő inkább a szövetséges hatalmak által működtetett menekülttáborokba költözött, majd 1948 és 1951 között közel 700 000 zsidó emigrált Izraelbe, köztük 136 000 európai otthontalan zsidó. Nagyon sokan az Egyesült Államokba, Kanadába, Dél-Amerikába, és más országokba telepedtek le. 1957-ben számolták fel az utolsó menekülttábort.

Forrás: mti.hu