Elindul az Úszó Nemzet Program részeként kidolgozott „Minden gyermek tanuljon meg úszni!” alprogram – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-vel szombaton.   

Közleményükben azt írták: a sikeresen zárult pilot program után 2022. február elsején indul el az alprogram.   

Emlékeztettek: a Magyar Úszó Szövetség által kidolgozott, a magyar kormány finanszírozásával induló program kimondott célja, hogy minden gyermek tanuljon meg úszni.

A több éves előkészítő munkát követően elinduló, ütemekre bontott program keretein belül 2028-ig több mint háromszáz létesítmény bevonásával, több mint háromszázezer gyermek elérése a cél – írták.

Hozzátették: „az egyedülálló program részeként az iskolai tanrendbe beillesztve, testnevelés óra keretében, ingyenesen zajlik az oktatás az erre felkészített szakemberekkel.”

Az oktatási terv végére a tanulók képesek lesznek három úszásnemben száz métert folyamatosan, megállás nélkül leúszni, és otthonosan, biztonságosan mozogni a mélyvízben – ismertették.

Hozzátették: „a program első körben húsz városban mintegy tizenkétezer óvodai nagycsoportos és kisiskolás korú gyermek bevonásával indul, a bevont városok és résztvevők köre a későbbiekben ütemenként bővül.”

Forrás: mti.hu

Az úszás során szinte minden izmunk dolgozik, talán ezért is olyan sikeres a vízben történő mozgás jótékony hatása az emberi szervezetre. Az úszás az egyetlen sportág, amely légzésszabályozásra kényszerít. A ritmusos tempózás, és a vízbe merülés, majd kiemelkedés és lélegzetvétel váltakozása révén a légzőszerv igen nagy tréningnek van kitéve. De nem csak a légző rendszer lendül működésbe az úszás során, hanem szinte az összes izom is.

A rendszeresen végzett úszásnál nincs elhízás, ez sokat segíthet a gyermekek elhízás esetében is, mindezek mellett számos más probléma, betegség kezelésében esetében is segít az úszás vagy a gyógyúszás. Például a már kialakult csontritkulás esetében nagyon eredményesen javítja az ideg-izom koordinációt, dolgoztatja az izmokat, ezáltal a csonttörések megelőzésében vállal kitüntetett szerepet, ami valljuk be a gyerek korosztály esetében igencsak kiemelkedő.

Az úszás jótékony hatással van a szellemi teljesítményre, illetve nagymértékben fokozza, gondoljunk csak arra, hogy például hány diplomás úszó és vízilabdás olimpikonunk van. Főleg a gyermekkorú úszók között tűnik ki az úszó gyermekek kitűnő iskolai teljesítménye.

A vízi sportban az úszás az úgynevezett állóképességi sportok közé tartozik, csakúgy, mint a a szárazföldön a kerékpározás, a futás. Az úszás a szív- és érrendszeri, a légző rendszeri szervek működésére hat jótékonyan, miközben még ezek mellett az anyagcserét is szabályozza, miközben az egész szervezet működését képes kedvezően befolyásolni, amelynek következtében javul a szervezetünk szöveteinek, sejtjeinek az oxigénellátása.

Fotó: pixabay.com