Először indult el a kritikusinfrastruktúra-védelmi biztonsági összekötők felsőfokú szakirányú továbbképzése a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Rendészettudományi Kar Katasztrófavédelmi Intézetének szervezésében. A képzés a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság együttműködésével és szakmai támogatásával 2022. február 18-án kezdődött.

A továbbképzés nyitónapján részt vett dr. Mógor Judit tű. dandártábornok, a BM OKF hatósági főigazgató-helyettese, Prof. dr. Kovács Gábor r. dandártábornok, a Rendészettudományi Kar dékánja és dr. habil. Vass Gyula tű. ezredes, a Katasztrófavédelmi Intézet vezetője.

Elsőként az intézet vezetője köszöntötte a szakra felvett hallgatókat és elmondta, a szakirányú továbbképzési szakra jelentős volt az érdeklődés: kilencvenhatan jelentkeztek és nyolcvankilencen iratkoztak be. Vass Gyula kiemelte, a 2022 februárjától induló két féléves szakmai képzés hiánypótló és értékteremtő az intézet oktatási portfóliójában.

A kar dékánja nyitóbeszédében bemutatta az egyetemen lévő karokat, a szervezeti felépítést és a képzések sajátosságait. Kiemelte a biztonsági összekötő szakirányú továbbképzés intézményi kapcsolódásainak fontosságát is. Mint fogalmazott, a képzés alapvetően a BM OKF szakmai tudásbázisára alapul, a szakképzettséget igazoló oklevélhez az egyetem keretei adják a garanciát.

A BM OKF hatósági főigazgató-helyettese a bevezetőjében elmondta, hogy a képzés célja olyan korszerű jogi és szakmai ismeretekkel rendelkező szakemberek képzése, akik komplex módon képesek a kijelölt kritikus infrastruktúrák védelmével kapcsolatos üzemeltetőt érintő biztonsági összekötői szakmai feladatok ellátására. A szakot elvégzők olyan kompetenciákra tesznek szert, amelyek alkalmassá teszik őket a létfontosságú rendszerek és létesítmények védelmével kapcsolatos biztonsági összekötő munkakör betöltésére. Mindezt olyan szemlélet és tudás birtokában, amelyek központjában a modernizáció elveinek és gyakorlatának konzekvens alkalmazása áll. Mógor Judit kiemelte, hogy a tantárgyi tematikában többek között olyan tantárgyakat állítottak be, mint az üzemeltetői biztonsági terv készítése, a komplex gyakorlatok szervezése.

Ezt követően a résztvevők tájékoztatást kaptak a képzéssel kapcsolatos további kérdésekről, majd Mógor Judit megkezdte az előadásokat, amelyek szombaton is folytatódnak.

Forrás: katasztrofavedeleme.hu

Fotó: katasztrofavedelem.hu