Dr. Keresztes L. Lóránt, az LMP frakcióvezetője és Dr. Kóbor József, Az LMP pécsi önkormányzati képviselője vasárnap közös sajtótájékoztatót tartott „Pécs nem kér a megszorításokból és az atomtemetőből!” címmel Pécsen a Vásártéren.

Keresztes elmondta, hogy a Fidesz kormányzása alatti elmúlt 12 évnek Pécs és Baranya megye szinte minden tekintetben a vesztese volt. Ahelyett, hogy a kormány segített volna a gazdasági helyzet hellyreállításában, csak megszorításokat kaptak.

Keresztes tiltakozását fejezte ki az ellen, hogy a Fidesz egy nukleáris atomtemetőt akar építeni Bodára, a lakott területektől mindössze néhány kilóméterre. „Sehol a világon nincs arra példa, hogy egy ilyen nagyvárosi agglomerációhoz ennyire közel akarjanak egy ilyen objektumot építeni” – mondta.

Az önkormányzat 2019-ben Dr. Kóbor József javaslatára két tiltakozó határozatot is elfogadott ezekben a kérdésekben, azonban Hoppál Péter és a Fideszt ezt semmibe vette és a kormány tovább finanszírozza a kutató fúrásokat Boda térségében.

Ahhoz, hogy ezt meg tudjuk változtatni, kormányváltásra van szükség” – mondta Keresztes. Hozzátette, hogy április 3-án leváltják a kormányt és az egyik első intézkedések között leállítják a tervezett atomtemető építését.

Dr. Kóbor József elmondta, hogy Pécs történelmi váltás előtt áll, most dől el milyen úton halad tovább. 2019-ben Pécs eldöntötte, hogy nem akar uránbányát és nem akar atomlerakót.

„Ez a város épp eleget szenvedett a korábbi uránbánya következményeitől is” – mondta Kóbor.

Kiemelte, hogy nincsenek alternatív helyszínek az atomlerakó elhelyezésével kapcsolatban. „Városunk rossz hírét keltené, nem jönnének ide a turisták, nem jönnének ide a külföldi egyetemi hallgatók” – mondta.

Kóbor József beszéde végén kritizálta a kormány járványkezelési stratégiáját, miszerint a világon egyedülálló módon a járvány időszakában témogatás helyett szigorításokat vezetett be és ezzel pénzt vont el az önkormányzatoktól.

A politikusok megemlítették a február 24-i „STOP atomtemető!” elnevezésű megmozdulást is, amit a város határába, Bodára tervezett atomtemető létesítése és az uránbánya újranyitása ellen szerveznek.

„Nem hagyjuk, hogy a fejünk fölött döntsenek egy ilyen súlyos kérdésben, amely ráadásul nagyon komoly kockázatokkal jár az itt élők és a város jövője szempontjából egyaránt” – áll az esemény Facebook oldalán.