2021 őszén kezdte meg a Nemzeti Választási Iroda azt a fejlesztést, ami lehetővé teszi, hogy a választó online megnézhesse, hogy mely pártok használták fel hivatalosan az ajánlását a választásoknál. A tavalyi ősszel megkezdett feladat informatikusi körökben nem túl bonyolult technológiai feladatot jelent. Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda elnöke nemrég személyesen erősítette meg, hogy a program a kampány kezdetére elkészül. Mindez mára nem sikerült, egyelőre új indítási dátum sincs, az NVI indoklása viszont kissé szokatlan.


A Nemzeti Választási Iroda elnökének bejelentése szerint már február 12-én működnie kellett volna a szolgáltatásnak, mivel az ajánlások gyűjtésének kezdőnapjára tervezték a szolgáltatás indítását. Nagy Attila a választási csalás elleni fejlesztés tényét a Szabad Európának ő maga is külön megerősítette még az év elején, már pedig januárban.

A megvalósítás helyett az történt, hogy minden külön jelzés vagy bejelentés nélkül az online program egyszerűen nem valósult meg. Az ajánlások gyűjtésének kezdőnapjára időzített határidő letelte után két nappal a Szabad Európa rákérdezett az ígért online átláthatósági szolgáltatásra. A megkeresésükre a Nemzeti Választási Iroda azt válaszolta, hogy a program valóban nem lett kész, de a napokban már elkezdték tesztelni.

„a következő napokban, a rendszer alapját jelentő első ajánlási adatok beérkezése után éles üzemben is elérhetővé válik majd a fejlesztés”.”

Az viszont tény, hogy az már ajánlások gyűjtésének kezdőnapján, február 12-én mindkét nagy politikai csoport bejelentette, hogy minden jelöltjüknél leadták a szükséges ajánlásokat az Nemzeti Választási Irodának. Felvetődik a kérdés, hogy miért is lenne szükség a rendszer elindításához az eredeti ajánlási ívekre. A tény viszont az, hogy azokból mindenesetre már az első napon is rengeteg beérkezett már.

A Szabad Európa rákérdezett, hogy a már meglévő ajánlások birtokában vajon az NVI most már meg tudja mondani, mikor indulhat útjára az ígért online szolgáltatás? A kérdésre egyszerűen nem kaptak választ.

Vagyis most csak Nagy Attila elnök őszi bejelentését tudjuk idézni, mikor is hangsúlyozta, hogy:

„az egyéni jelöltséghez ötszáz ajánlásra van szükség, és a helyi választási iroda csak addig ellenőrzi az adatokat, amíg ezt a számot el nem éri a jelölt. Csak az így ellenőrzött ajánlások kerülnének az új rendszerbe, és ennek az adatbázisa lenne kereshető a választópolgár számára.”

Forrás: szabadeuropa.hu