Az, hogy a forint az euróval vagy a dollárral szemben végtelenül gyengévé vált az elmúlt napokban (persze előtte se volt erős…) talán nem újdonság senkinek se. Arról is beszámoltunk korábban, hogy az ukrán hrivnya sem gyengült annyira, mint a magyar fizetőeszköz, holott ott épp véres háború dúl. Azonban arra nehéz értelmes magyarázatot találni, hogy a román lei, az albán lek, vagy a bolgár leva miért áll sokkal jobban, mint a magyar forint.

Románia, Albánia és Bulgária nem számít gazdasági nagyhatalomnak, azonban az ottani fizetőeszköz kevésbé romlik, mint az itteni. Vajon mi lehet ennek az oka? Vajon miért a magyar forint gyengül a legdrasztikusabb mértékben, szerte a kontinensen? Vajon miért a forint éri a legkevesebbet? Mit rontottunk el? Egyáltalán mi hibáztunk, vagy külső oka van a forint gyengélkedésének? Varga Mihály szerint az orosz szankciók kedvezőtlen hatásai. Igen ám, de az orosz szankciók a román, a bolgár vagy az albán (és bármely másik európai) országra hatnak, így önmagában véve ezt a magyarázatot nem fogadhatjuk el.

Biztosan számítanak a szankciók is, de a forint már a háború előtt is harmatgyenge volt, Orbánék alatt gyakorlatilag megállás nélkül romlott, hol vannak már azok az idők, amikor a miniszterelnöknek a 300-as euró miatt le kell mondania, ugye? 300-nál lemondás, 400-nál újraválasztás?