Ahogy Baranya 01-es körzetében is két esélyes lesz a választás, úgy Pécs egyes részeit, Komlót, Kozármislenyt és számos kisebb települést magába foglaló Baranya 02-ben is a kormánypártok és az ellenzéki összefogás jelöltjei között fog eldőlni a választás. Jelen esetben Hoppál Péter és Szakács László között. Azonban ahogy az egyesben, úgy a kettes körzetben sem csak ők ketten fognak indulni: jelen állás szerint nyolc jelölt lesz ott a szavazólapon, bemutatjuk őket!

Hoppál Pétert és Szakács Lászlót talán már nem kell bemutatni senkinek se, mindketten régi motorosok a politikában, és mindkettőjükre igaz, hogy ha nem nyerik meg a körzetet, akkor szinte biztosan nem lesz mandátumuk, egyikőjük sem került befutó helyre a saját pártja listáján. Hoppál 2009 óta folyamatosan országgyűlési képviselő, Szakács 2006 és 2010 között volt először az, majd 2014 és 2018 között, illetve 2019 óta folyamatosan. Az előzetes információk és felmérések alapján szoros csata várható köztük, Hoppál itt 2014-ben és 2018-ban is nyerni tudott, igaz akkor még nem volt ellenzéki összefogás, és egyik évben sem ért el 50 százaléknál magasabb eredményt. 2014-ben a felek már félig-meddig összecsaptak, akkor Hoppálra 36.27, míg Szakácsra 31.94 százaléknyi szavazat érkezett, azonban a Jobbik és az LMP „elvitt” majdnem 28 százalékot. 2018-ra Hoppál erősíteni tudott, akkor 40.11 százalékkal győzött, ám az ellenzéki pártok akkor is külön indultak, a Jobbik 22, a DK 20, az LMP pedig közel 10 százalékot szerzett, ami összeadva bőven több, mint Hoppál eredménye. Az mindenesetre látszik, hogy Hoppálnak 2018-ban voltak tartalékai az előző választáshoz képest, kérdés, hogy most is lesznek-e.

Kik indulnak még?

Ha nem lép vissza, akkor a Kétfarkú Kutyapárttól Martos Csongor, ő a párt egyik helyi „passzivistája” ismert szereplője. Vélhetően ő lehet az a szereplő, aki a harmadik legtöbb szavazót tudja majd megszólítani a körzetben, főképp Pécsett.

Néhány százalékra a Mi Hazánkos Ipacs Sándor is jó lehet, róla pártja honlapja azt írja, hogy „Tagja a Pécsudvardi Polgárőr Egyesületnek, helyi önkormányzati képviselő. Középfokú végzettsége van, jelenleg vállalkozóként dolgozik a turizmusban. A siklósi várban tölti a munkaideje nagy részét, amely során alkalma nyílik történelmi tudásának bővítésére is. Gyakran vesz részt hagyományőrző fesztiválokon, várjátékokon, ahol jó kedvet, mosolyt igyekszik csalni a látogatók arcára. Szeret horgászni, illetve szívesen szurkol fiának a futballpályánál.” Ipacs vélhetően Hoppál elől vehet el értékes szavazatokat, a Fidesz és a Mi Hazánk között billegő radikálisabbak közül.

Itt indul a városvezetésből kivált Hencsei Zsolt is, aki a helyi Jobbik-frakciót hagyta ott. Indulása Bognár Szilviához hasonlóan erős kérdéseket vet fel, leginkább azt, hogy miért nem az előválasztáson mérettette meg magát, illetve mi a fő motivációja. Mindkét felvetésre van egy elég erős tippünk…

Az ISZOMM és a Munkáspárt Szilágyi László Csabát indítja, különösen vérmes reményei aligha lehetnek a baloldalon eléggé beágyazott Szakáccsal szemben: az egy százalék is csodával határos eredmény lenne. Gattyán György pártja Dr. Juhász Gábort indítja, míg Gődényék színeiben Árvainé Behán Zsuzsanna lesz a jelölt: izgatottan várjuk, hogy elérik-e az 1 százalékot. Mindez azért fontos, mert ha nem, úgy az egy millió forintos kampánytámogatást vissza kell fizetniük. Ahogy Baranya 01-es körzetben, úgy itt is kiemelten fogjuk figyelni, hogy ez megtörténjen. Szükség esetén lapunk kész lesz jogi lépéseket is tenni az ügyben.

Frissítés: Behán Zsuzsanna a NÉP jelöltje levélben jelezte számunkra, hogy sem ő, sem a pártja nem vesz fel kampánytámogatást.