Lassan két hete van gyakorlatilag orosz fogságban a csernobili atomerőmű száz műszaki dolgozója és kétszáz biztonsági őre. „Bonyolult és feszült a helyzet. Pszichológiailag és testileg is megviseli őket, és a moráljukra is kihat” – jellemezte az orosz hadsereg által körbezárt erőműben rekedt ukrán dolgozók helyzetét Jurij Fomicsev, a közeli Szlavutics polgármestere. Az sugárszennyezett zónában dolgozók ezen a településen laknak, onnan jártak be vonattal a munkahelyükre.

A BBC értesülései szerint a körbezárt dolgozók továbbra is végzik a munkájukat, de a helyzetük egyre nehezebb, mert az élelmiszer- és gyógyszerkészleteik is korlátozottak. Ugyan van valamennyi készletük, de mivel nem tudják, meddig kell még kihúzniuk, már porciózni kezdték az adagokat. Naponta csak egyszer étkeznek, jellemzően kenyéren és kásán élnek. Vasárnap az oroszok ugyan felajánlották, hogy visznek nekik ételt, de azt visszautasították, mert csak propagandafogásnak tartották. – írja a 444.

Habár maga az erőmű már nem üzemel, azonban a felrobbant reaktor karbantartása roppant fontos, ezen alapesetben közel 2500 munkás dolgozik.