Először is lássuk a híres 12 pontot:

1. Kivánjuk a’ sajtó szabadságát, censura eltörlését.

2. Felelős ministeriumot Buda-Pesten.

3. Évenkinti országgyülést Pesten.

4. Törvény előtti egyenlőséget polgári és vallási tekintetben.

5. Nemzeti őrsereg.

6. Közös teherviselés.

7. Urbéri viszonyok megszüntetése.

8. Esküdtszék. képviselet egyenlőség alapján.

9. Nemzeti Bank.

10. A’ katonaság esküdjék meg az alkotmányra, magyar katonáinkat ne vigyék külföldre, a’ külföldieket vigyék el tőlünk.

11. A’ politikai statusfoglyok szabadon bocsáttassanak.

12. Unio.

Természetesen nem egyszerű megítélni, hiszen teljesen más volt az akkori kor, mint a mai. De azért próbáljuk meg!

Sajtószabadság…

Nos, szabad-e a mai magyar sajtó? Az 1848-as állapotokhoz képest mondhatni igen, azonban akkor még értelemszerűen nem volt internet, nem csinálhatott bárki weblapot, újságot nyomtatni is nehezebb volt. Vannak ugyan független sajtótermékek, ám ha megnézzük a közmédia állapotát, siralmas képet kapunk, ellenzéki szereplőket négy évente egyszer hívnak meg öt percre, Papp Dániel időnként híreket hamisít, és ott ahová minden magyar fizet adót, csak az egyik politikai oldal véleményét mutatják be érdemben. Petőfiék aligha lennének büszkék a magyar közmédia jelenlegi állapotára és működésére.

Felelős minisztérium…

Minisztérium van, de vajon felelős az a minisztérium, ahol például Varga Judit nem mond le a Völner-botrány után? Ahol Kásler Miklós 44 ezer Covid-halottat követően miniszter maradhat? Felelősnek nevezhetők ezek a minisztériumok?

A harmadik pont megvalósult. A negyedikkel kapcsolatosan azért már akadnak aggályok, még most is tapasztaljuk, tapasztalhatjuk azt, hogy vannak a törvény előtt egyenlőbbek. Az ötös pont gyakorlatilag érvényét veszítette, a hatos pont nagyjából megvalósul, a többség fizet adót. A hetes pont esetében azért vannak kétségeink, persze a korok változása miatt nehéz összehasonlítani az akkori és a mostani állapotokat. Nemzeti Bank lett, a katonai kérdéskör a NATO-tagság miatt más megvilágításba került, mint a kvázi osztrák-megszállás alatt volt. Politikai státuszfoglyok hála az égnek (egyelőre?) nincsenek, Unió pedig lett, még ha nem is Erdéllyel, hanem Európával.