Öt perc. Ennyi jut az ellenzéknek a közmédiában. Akik szerint ez rendben van, azok egészen biztosan nem értették meg azt, hogy mit akartak a márciusi ifjak, amikor szabad sajtóról beszéltek. Ugyanis ez nincs rendben, nem lehet rendben. Ha Márki-Zay Péter-kormány lenne, és Orbán Viktor, vagy bárki más négy évente egyszer, öt percre mehetne be a közmédiába, az se lenne rendben. Azok a fideszes honfitársak, akik szerint „még ez is sok volt”, mit szólnának, ha áprilisban az ellenzék nyerne, és a következő négy esztendőben fideszes politikus a lábát se tehetné be a közmédiába?

Értelmezzük magát a szót: közmédia.

KÖZ.

Közös. Mindannyiunké. Ugyanis mindannyian fizetjük, akár akarjuk, akár nem: a dolgozó magyar állampolgárok adóforintjaiból működik. Nem csak a fideszes, hanem az ellenzéki magyar állampolgárok adóforintjaiból. Mert akármennyire is szürreális: ők is a nemzet részei, és a közintézményekből őket sem szabad kizárni.

Az, hogy egy piaci alapon működő média hogyan működik, az ő dolguk. Azért csak azok fizetnek, akik kíváncsiak rá, mindezt önkéntesen teszik, nem kötelező jelleggel. A közmédia éppen ezért más, mint egy kereskedelmi csatorna, hiszen mindenki fizet érte, ám csak az ország egyik felét szolgálja ki, csak nekik szóló tartalmakat gyártanak, csak a nekik kedves vendégeket hívják meg. Ha az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének öt perc jár, akkor úgy lenne fair, ha a Fidesz-KDNP jelöltjének, Orbán Viktornak sem járna több. Ennek ellenére Orbán gyakorlatilag „hazajár” a közmédiába, Márki-Zay pedig először, és – ha csak nem nyer az ellenzék – utoljára járt ott.

Nem szeretnék olyan országban élni, ahol a közmédiát az éppen hatalmon lévő kormány kisajátítja magának. Vagy ha mindenképpen ezt szeretnék tenni, akkor a jövőben csak és kizárólag a fideszes szavazók adójából működjön, az évenkénti 110-120 milliárd forintot ők dobják rá össze, máskülönben ha erre nem hajlandóak akkor viszont nyissák meg az ajtókat más politikai szereplők számára is, hiszen ők is itt élnek, és nekik is vannak szavazóik. Mert ami engem illet: ezért a jövőben nem szeretnék egyetlen forintot se kifizetni, és ez mindaddig így marad, amíg nem lesz plurális a közmédia működése, nem szolgálja ki a teljes magyarság igényeit. Igen, azokét is, akik nem Orbán Viktorban látják a megváltót.