Vlagyimir Putyin a magyar honfitársaink egy jelentős részének szemében hős. Példamutató vezető, erőskezű elnök. Aki a békét viszi el a testvéri ukrán népnek, felszabadítja őket az „elnyomás” alól, amiben azok szenvednek. Ez a narratíva sajnos általános rengeteg magyar ember fejében, elég megnézni a kommenteket, és talán aki ezeket a sorokat olvassa is így gondolja.

Putyinnak elképesztően jó marketingje volt: az internet telis-tele olyan videókkal ahol Putyin kedvesnek, viccesnek, emberségesnek tűnik. Kutyát simogat, kórházban fekvő gyerekeket látogat, énekel, zenél, táncol. Emberarcúnak tűnik. Persze hogy annak, ezeknek a propaganda videóknak ez a célja: jobb fényben feltűntetni őt. Láthatóan sikeres, nemhiába van itthon egy csomó rajongója. És az sem véletlen, hogy az ellenzéki tüntetők brutális szétverését már nem teszi ki az ablakba. Ahogy azt sem, amit katonái az ő parancsára Mariupolban csináltak, csinálnak.

A következő videó sokkoló lesz. Tizennyolcévnél fiatalabb olvasóinkat szigorúan kérjük arra, hogy ne nézzék meg. A nem Putyin-hívő érzékeny olvasóink szintén ne nézzék meg. Azonban azok, akik azt gondolják, hogy Putyin a békét viszi el az ukránoknak, akik pozitívan tekintenek az orosz elnökre, őket kérjük: nézzék meg a következő videót, amit egy mariupoli kórházban dolgozó orvos készített. Nézzék végig, és tegyék fel maguknak a kérdést: Putyin jó ember? A videó megtekintése után folytassuk a beszélgetést!

Igen, ő ott egy halott ukrán csecsemő, akit az oroszok gyilkoltak meg a bombáikkal. A kórház alagsorában szintén halottak fekszenek. Egy szinttel feljebb súlyos sebesültek. Biztosan van köztük olyan, aki már nem él. Most, ebben a pillanatban is épp meghal egy ukrán gyerek, az orosz invázió miatt. Az invázió miatt, amit Putyin rendelt el, egyedül. A kialakult helyzetért nem ő egyedül a felelős? Lehet. De a háborúért igen. Mindent meglehet, és meg is kell oldani békés körülmények között, tárgyalóasztalnál. Putyin nem ezt tette, ő a háborút, a vérontást választotta.

Még mindig kedveli őt?