A Pécsi Járási Ügyészség folytatólagosan elkövetett, jelentős kárt okozó csalás bűntette miatt emelt vádat egy nő ellen, aki három sértettől 5 év alatt közel 20 millió forintot csalt ki hitelügyintézés címén.

A 64 éves nő szakképzettséggel, munkahellyel, rendszeres jövedelemmel nem rendelkezett, pénzügyi, banki kapcsolatai nem voltak, özvegyi nyugdíjából élt. Korábban hasonló bűncselekmények miatt már többször elítélték.

A nő 2015. évben ismerte meg az akkor 73 éves sértettet, akinek azt állította, hogy jó külföldi banki kapcsolatokkal rendelkezik, befektetésekben jártas, így a sértettnek a befektetéséhez nagyobb összegű külföldi hitelt tud intézni. A megbeszélésük során a vádlott azt állította, hogy egy svájci hitelt igényelt magának, és ha őt ebben anyagilag támogatja a sértett, úgy segít neki is kedvező hitelt intézni külföldi kapcsolatai révén. A sértett a csaló állításait elhitte, majd 2016. évtől kezdődően négy éven keresztül közel 1,8 millió forintot adott át az elkövetőnek.

Ezen sértetten keresztül került kapcsolatba a nő az ügy másik két károsultjával. Az egyiknek azt állította, hogy naperőmű parkot kíván létrehozni, ezért tőle naperőmű rendszer megvalósítására kért ajánlatot. Az elkövető szándéka a megrendelt ajánlattal az volt, hogy magát jól menő vállalkozónak tüntesse fel. Ezt követően a nő a sértettnek előadta, hogy kedvezményes külföldi hitellehetőséget tud szerezni, melynek érvényesítéséhez különböző összegeket kért a sértettől. Négy év alatt összesen több, mint 6.6 millió forintot csalt ki a vádlott.

Az ügy harmadik sértettjének a nő azt mondta, hogy segít egy 5 millió eurós hitel intézésben, így négy év alatt összesen több, mint 12 millió forintot csalt ki áldozatától.

Az elkövető cselekménye többrendbeli, folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett jelentős kárt okozó csalás bűntettének a megállapítására alkalmas, melynek büntetési tétele 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztés.

A vádlott ugyanilyen jellegű bűncselekmény miatt kiszabott jogerős szabadságvesztés büntetését tölti.