Terjed az Elfbar nevű elektromos cigarettára hasonlító, egyébként illegális eszköz Magyarországon is, főleg a tinédzserek körében.

Zacher Gábor az RTL kamerái előtt szedett szét egy Elf Bart, amely szerinte édes íze miatt is függőséget okoz, de ennél is nagyobb probléma szerinte, hogy az Elf Barok esetében még azzal sem lehet riogatni, hogy az ember büdös lesz tőle.

A toxikológus azt mondta, sejtéseik szerint növényi glicerinek vannak benne, és ettől „kellemes édes ízt, illetve a benne lévő aromaanyagoktól függően„ érzünk különböző gyümölcsös ízeket, ami „jó”. – írja a 444.

Ő is elmondta, hogy Magyarországon az Elf Bar „teljesen szabályozatlan”, amin „biztos, hogy relatíve hamar fog az állam változtatni”, hiszen „ha más nem, akkor adóbevétel szempontjából ez egy jól működő történet lehet”, de szerinte „a gyerekek ezt jól ki tudják cselezni” egy online rendeléssel.

Beszélt az „evali” nevezetű szindrómáról, vagyis tüdősérülésről is, amelyet a 10-15 évvel ezelőtt megjelent e-cigarettákban fellelhető „illatanyagok, aromaanyagok, polietilén, glikolén és egyéb növényi glicerinek” okoznak. Zacher úgy foglalta össze, hogy „ez egy új járvány”.

Egy másik orvos TikTokon – ott, ahol leginkább el lehet érni a fiatalokat – beszélt az Elfbar káros hatásairól.

„Az Elf Bar alapvetően egy pici tégelyben található, nikotinsóval átitatott vattát hevít egy elem segítségével, és a rajta átáramló levegő így a nikotinban és a különböző ízesítőanyagokban  lesz dús, ezt szívja be az ember”

-kezdi András doktor.

„Nem tartalmaz hagyományos növényi összetevőket, nem keletkezik füst, és így a hagyományos dohánytermékekben található rákkeltő anyagokat sem tartalmazza, viszont van vele kettő elég nagy probléma. Egyfelől nagyon sok nikotint tartalmaz, egy Bar körülbelül 45 szál ciginek felel meg, a nikotin pedig alapvetően egy idegméreg, amely már kis mennyiségben is nagyon erős függőséget idéz elő. Ezen kívül hatással van a szervezet működésére, például rontja az alvás minőségét, károsítja a sejtek örökítőanyagát, hatással van a szív-és érrendszerre, és a magzatok fejlődését is károsítja”

-mondta a doktor, hozzátéve, hogy a másik nagy baj vele a környezetszennyező hatása, hiszen ezek egyszer használatosak, és műanyagból vannak.