Az A csoport kedd esti rangadóján a magyar válogatott számított esélyesnek Montenegró ellen. Egyrészt azért, mert a montenegróiaknál a tokiói olimpiát követően jelentősen átalakult a keret, másrészt a mieink idén két alkalommal is öt góllal nyertek a világligában.

De hát ez persze egy világbajnokság, így korántsem számíthattunk könnyű mérkőzésre. A budapesti Hajós uszoda megtelt, közel hatezer lelkes szurkoló előtt Vámos Márton szerezte az első gólt. Az első negyedben azonban mindenre volt válasza Montenegrónak, így az 3-3-mal zárult.

A második negyed elrontott montenegrói büntetővel indult, kevéssel később azonban már meg tudták szerezni a vezetést (3-4). Ez szerencsére nem tartott sokáig, Jansik Szilárd látványos góllal egyenlített, ezzel beindítva a magyar hengert. Ezt követően ugyanis a harmadik negyed közepéig zsinórban még öt gólt lőttek a mieink, ezzel már 9-4 is volt az állás!

A délszlávok a negyed hajrájában tudtak közelebb zárkózni, majd a befejező nyolc perc újabb montenegrói emberelőnyös góllal kezdődött (9-7). Kétszer is támadhattak az egygólos hátrányért, ám az egész mérkőzésen parádésan védő Vogel Soma rendre útjukat állta. Mielőtt vérszemet kapott volna az ellenfél, a szintén remeklő Zalánki nagyszerű lövéssel alakította ismét megnyugtatóvá a különbséget. Végül 12-8-as magabiztos győzelemmel kezdte vb-szereplését a magyar csapat. Ezzel jó eséllyel el is dőlt a csoportelsőség, amivel egyből a negyeddöntőbe juthatna a válogatott.
    

A mérkőzés legjobbjának járó, Benedek Tiborról elnevezett különdíjat a 19 lövésből 11-et hárító Vogel Soma kapta.

Märcz Tamás szövetségi kapitány a találkozót követően elmondta, tisztában volt azzal, hogy még nem lesz a legjobb formában a gárda. Sok apró hibát elkövettek a játékosok, és többször nem reagáltak kellőképpen gyorsan egy-egy szituációra. „Gyorsabb lett a játékvezetés is, erre oda kell figyelnünk, hogy ne kapjunk könnyű dolgokat, fel kell vennünk a ritmust. Ugyanakkor ez a montenegrói válogatott még így átalakulva is egy nagyon jó kis csapat, sok mindent elő kellett vennünk ahhoz, hogy ma legyőzzük. Elégedett vagyok, bízom a csapatban, szépen fogunk előre lépkedni a következő napokban” – nyilatkozta a szakember.

A négygólos Zalánki Gergő arról beszélt, milyen fantasztikus érzés volt újra hazai közönség előtt medencébe ugrani, a szurkolók pedig ezúttal sem hagyták cserben a csapatot. „Nincs még jó formában a csapat, hullámzó volt a teljesítményünk, ez pedig egy erősebb válogatott ellen nem működhet. Sok apró hibát követtünk el, de a negyeddöntőig még jó néhány napunk van, a következő két könnyebb meccsen gyakorolhatunk, de elsősorban egymás között kell tisztáznunk a dolgokat”  fogalmazott a Pro Reccóval Bajnokok Ligája-győztes balkezes klasszis.

A válogatott csütörtökön a brazilokkal, szombaton a georgiaiakkal játszik 21 órától a Margitszigeten.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd