A közalkalmazotti bérek alacsonyak, méghozzá nagyon. Ez sajnos nem újdonság, azonban a mostani brutális infláció miatt ezek a bérek még kevesebbet érnek, a vásárló erejük tovább gyengült, erodálódott. A pécsi önkormányzat a hírek szerint pénzszűkében van, a pécsi önkormányzati cégeknél dolgozó munkavállalóknak nem igazán tudnak versenyképes béreket adni, ami egyfelől alulfizetett embereket, másrészről munkaerőhiányt eredményez. Több forrásunk is megerősítette, hogy kifejezetten nehéz humánerőforrást találni ezekhez a cégekhez, hiszen a versenyszférával nem tudnak a béreket tekintve versenyezni.

Szerencsére van erre megoldás, nem is egy. Az egyiket múltkor már kifejtettük, a munkavállalók megtartása, és a környezetvédelem miatt is rugalmasabban kellene kezelniük a pécsi önkormányzat cégeinek az otthoni munkavégzést, amit a hírek szerint csak a legritkább esetben alkalmaznak.

Van azonban egy másik megoldás is. A négynapos munkahét bevezetése.

Mindez egyáltalán nem újdonság, a világ egyértelműen afelé tart, hogy a munkaidő csökken, manapság az egyik legnagyobb érték a szabadidő, és amíg évtizedekkel ezelőtt a lassabb rendszerek és az internethiányában kellett a 40 órás munkaidő, ma már erre sok helyen egyáltalán nincs szükség. Mindenki pontosan tudja, hogy ezeknél a cégeknél nagyjából senki sem dolgozik heti 40 órát, az irodában töltött idő nem 100 százaléka telik munkavégzéssel, amivel nincs is semmi baj, leszámítva azt, hogy akkor mi a francnak kell 40 órát az irodában tölteni? Ne feledjük, régen alapvető volt, hogy még a szombat is munkanap volt, sokáig elképzelhetetlennek tűnt, hogy kétnapos legyen majd a hétvége, de ahogy hatékonyabbá váltak a munkafolyamatok, és felgyorsult a munkavégzés, úgy lettek rövidebbek a hétköznapok is.

Pécsett egyébként egy piaci cég már bevezette a négynapos munkahetet, és ha a pécsi önkormányzat szeretné, hogy a jövőben is legyen elegendő munkása, minél előbb, lehetőség szerint azonnal négynapos munkahétre kell váltania ott, ahol csak lehet.

Természetesen a négynapos munkahét nem jelenthet fizetéscsökkentést, ugyanazt a mennyiségű és minőségű munkát el kell végezni így is, és a teljes összegű fizetésnek járnia kell akkor is, ha valakinek minderre nem kell 40, csak 32 óra. Az is fontos, hogy aki nem szeretne négynapos munkahetet magának, ő nyugodtan maradhat a megszokottban.

Azt már számos kutatás bebizonyította, hogy a négynapos munkahétnek rengeteg pozitívuma van, nő a munkavállalók elégedettsége, javul az egészségügyi állapota, jótékony hatással van a produktivitásra, kipihentebb, frissebb és motiváltabb embereket lehet kapni ezáltal. És ha egy cég kifejezetten rosszul fizeti meg az alkalmazottait – mint az önkormányzati cégek általában -, akkor a négynapos munkahét kifejezetten a munkaerő megtartásának az egyik fontos záloga lehet.

Egy biztos: a városvezetésnek érdemes lenne elgondolkodnia ezen, hiszen alighanem ők sem szívesen dolgoznának heti 40 órát, nettó 220 ezres fizetésért…