A kormány rendkívüli intézkedésekkel biztosítja, hogy az országnak legyen elég energiája télen is, a rezsicsökkentés pedig fenntartható maradjon. A háztartások háromnegyedét továbbra is 100 százalékban védi a rezsicsökkentés. Csak az átlagon felüli többletfogyasztás után kell piaci árat fizetni. – olvasható a kormány közleményében.

Egy átlagfogyasztó ma havonta 7750 forintot fizet az áramért, ez a rezsicsökkentés nélkül 50 833 forint lenne. Egy átlag gázfogyasztás havi díja most 15 833 forint, ez a rezsicsökkentés nélkül 131 444 forint lenne. Az átlagfogyasztásig a jövőben is mindenki havi közel 159 ezer forintot – évi 1,9 millió forintot – spórolhat meg a rezsicsökkentéssel.

Áramellátásban 5,6 millió fogyasztóból 4,2 millió átlagfogyasztású vagy az alatti. Gázellátásban 3,5 millió fogyasztóból, 2,6 millió átlagfogyasztású vagy az alatti. Aki túl van a sávhatáron azok nagy része is igen közel van az átlaghoz, tehát kis odafigyeléssel a sávhatár alatt tud maradni.

Az új szabály augusztus 1-től lép életbe

ezt követően is az előzőleg megállapított éves átlagfogyasztásra lesznek kiállítva a számlák. A számlázási rendszer technikai átállása előkészítés alatt áll, a technikai részletekről a fogyasztók időben tájékoztatást fognak kapni.

Mindez azt jelenti, hogy a fogyasztók gyakorlatilag azonnal többet fognak fizetni, visszamenőlegesen is. A Portfolio szerint:

A részletszabályok kihirdetésére várni kell, és egészen addig csak találgathatunk, azonban a fenti mondatok 2 fontos üzenetet tartalmaznak arra vonatkozóan, hogy hogyan is oldja meg a kormány azt, hogy a magasabb árakból a lakosság is minél előbb kivegye a részét.

éves fogyasztást néznek és
augusztus 1-jét megelőzően.


Az államnál ugyanis hónapról hónapra azonnal lecsapódik a magasabb energiaár, ezért szüksége van a megtakarításra mielőbb, ami a lakosság pótlólagos pénzén keresztül érkezik majd

A Portfolio értékelése szerint ez azt jelenti, hogy azonnal fizetni fognak az átlag felett fogyasztók, mert ezek szerint a 2021 augusztusa és 2022 július vége vagy a 2021 januárja és 2021 decembere közötti éves fogyasztást veszi alapul a kormány.

Amennyiben ez az éves fogyasztási összeg az áram esetében 2523 kWh, a gáz esetében pedig 1729 köbméter felett van, akkor lép életbe a magasabb piaci ár.

„VAGYIS AZ IDEI ÁREMELÉST ÉS PLUSZ REZSIDÍJAKAT AZOK SEHOGYAN SEM TUDJÁK MEGÚSZNI, AKIK AZ ELMÚLT EGY ÉVBEN AZ ÁTLAG FELETT FOGYASZTOTTAK. ŐK KÉSZÜLHETNEK KVÁZI AZ AZONNALI TEHERNÖVEKEDÉSRE JELENLEGI ÉRTELMEZÉSÜNK SZERINT”

– írják.

Ahogy arról a szerdai bejelentés után írtunk, csak elsőre hangzik jól, hogy az „átlagos fogyasztásig” marad a rezsicsökkentés, mert nagyon könnyű a meghatározott szint fölé kerülni.Így járhatnak például azok, akik egyáltalán nem fűtenek gázzal, helyette áramot használnak.

A Portfolio úgy számol, hogy az intézkedés 1100 milliárd forintos lakossági tehernövekedéssel jár majd, és több mint 1,4 millió embert érint.