Már 2 éves húzódik a tatai Öreg-tó beépítése elleni küzdelem. A tiltakozás élére a Stop Avalon Tata mozgalom állt. Már számos tiltakozó akciót szerveztek a helyi civilek az ellen, hogy a tatai Öreg-tó partján megépítse a tervezett luxushotelt a Hell Energy csoport tagja, az Avalon Center Kft.

Az ötcsillagos, 120 szobás szállodát 24 milliárd forintos beruházásból valósítanák meg, ami visszafordíthatatlan károkat okozna a tó természetes élővilágában. Civilek mellett többek között a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közleményben tiltakozott a szállodaberuházás ellen, mivel a tó élőhelyül szolgál a különleges és ritka vadludaknak is.

A tatai Öreg-tó partjának beépítése ellen tóátölelő akciót szervez a STOP Avalon Tata

A tiltakozó akció után a mozgalom népszavazást kezdeményezett, amit a ellenérdekelt fél minden erejével megpróbált szabotálni, sőt még a tati polgármester is a civilek ellen fordult.

Az NVI megsemmisítené a tatai Öreg-tó megmentéséért összegyűjtött aláírásokat

Minden nehézség ellenére mégis megtarthatják a népszavazást, amire 2022.07.31-én kerül sor. Azok szavazhatnak (magyar és külföldi eu állampolgár is), akiknek van tatai állandó vagy ideiglenes lakcíme, és csak személyesen lehet leadni a voksokat.

A tatai népszavazás kérdései:

1. „Egyetért-e Ön azzal, hogy a Tata, 1841 hrsz-ú (Esterházy műemlék lóistálló és lovas pálya) ingatlannal szomszédos telkeken gépjármű-közlekedésre alkalmas út ne épüljön, és az ott már meglévő utat se lehessen kiszélesíteni?”

2. „Egyetért-e Ön azzal, hogy a Tata, 1841 hrsz-ú (Esterházy műemlék lóistálló és lovas pálya) ingatlanra vonatkozóan a város településképi rendelete (29/2018. (XII.20)) és helyi építési szabályzata (38/2005.(XII.6.)) a 2020. február 28-án hatályos állapotában maradjon?”

3. „Egyetért-e Ön azzal, hogy Tata Város Önkormányzata ne köthessen településfejlesztési szerződést a Tatai Öreg-tó Természetvédelmi Területén létesülő beruházáshoz kapcsolódóan, megőrizve ezzel a terület természeti és épített értékeit?