Pécs egyik legikonikusabb építészeti értéke a Széchenyi tér déli részén található Zsolnay-kút. 1912-ben Pilch Andor terve alapján készült el a Zsolnay gyárban Zsolnay Miklós kérésére, aki így szeretett volna tisztelegni apja, Zsolnay Vilmos emléke előtt.

Elkészült után 18 éven keresztül egy raktárban őrizték, mivel a városban nem tudták elhelyezni az első világháború és egyéb városrendezési problémák miatt. 1930-ban végül az irgalmas rendiek temploma előtt kapott helyet a 4 méteres, eozinnal díszített szökőkút.

A pécsi Zsolnay-kutat többször is restaurálták: elsőként az 1980-as években, legutóbb Zsolnay Vilmos halálának 100. évfordulóján, 2000-ben. 

Az igen mutatós Zsolnay-kút jellegzetes bikafejű vízköpői a „nagyszentmiklósi aranyleletek” között fellelt ivócsanak alapján készültek, még Attila korából. Az aranyleleteket, ami 23 aranyedényből áll, összsúlyuk majdnem 10 kilogram, 1799-ben találták Temes megyei Nagyszentmiklós határában.

Zsolnay Miklós feltehetően egyik útja során láthatta ezeket a fejeket és eldöntötte, hogy felhasználja. Több helyen is megtalálható ez a motívum, többek között az ikonikus Zsolnay-kúton is.

A kút peremén a következő felirat olvasható:


„Zsolnay Vilmos emlékkútja
legyen örök szemtanúja
Pécs város virulásának
lakói boldogságának”. 

Fotók: Hegedüs Tünde