Augusztus 23-án indul a mohácsi csata 496. évfordulójának emlékére és annak tiszteletére a 2022-ben is a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság szervezésében megrendezésre kerülő, II. Lajos király seregének útvonalát követő Érdtől Mohácsig vonuló katonai zarándoklat. – olvasható a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság honlapján

2022-ben immáron hatodik alkalommal járja be a történelmi hagyományőrző lovas csoport az útvonalat. A zarándoklat gondolatát hat évvel ezelőtt a Magyar Királyi Hadtörténeti Múzeum 1926-os kezdeményezése hívta életre. A két világháború közötti neves intézmény vezetője, Aggházy Kamil felhívására nem csak zarándokoltak, de emléktáblákat is helyeztek el az egykori lovasok azokon a településeken, ahol a mohácsi csatába igyekvő II. Lajos király serege 496 éve tábort ütött. Emléktáblák találhatóan Érden, Ercsiben, Dunapentelén (Dunaújváros), Dunaföldváron, Tolnán, Szekszárdon, Bátán és Dunaszekcsőn, ahol az emléktáblákat 1926 és 1928 között állították.

2022. augusztus 23-án indul a történelmi lovascsoport Ercsiből, és előre megtervezett ütemterv szerint haladnak el a közzétett útvonalon. A történelmi lovascsoport haladási útvonalába eső települések közötti résztávokon a helyi lovas csoportoknak, egyesületeknek, vagy akár magánszemélyeknek is lehetőségük lesz a csatlakozásra.

A történelmi lovaszarándoklat szervezői felhívják az érintettek figyelmét, hogy a megemlékezés időpontját a zarándokok minden esetben megpróbálják tartani, de az előre megtervezett és kiírt út során az előre nem látható akadályok miatt kisebb csúszások lehetnek az eredetileg meghirdetett időpontokhoz képest.

Tervezett útvonal, és időpontok:

– augusztus 23. Ercsi: 10.00
– augusztus 24. Dunaújváros: 10.00 – Dunaföldvár: 16.00
– augusztus 25. Paks
– augusztus 26. Tolna: 15.00.
– augusztus 27. Szekszárd: 11.00
– augusztus 28. Báta: 9.00 – Dunaszekcső: 11.00 – Mohácsi Nemzeti Emlékhely: 17.00

Az emléktáblák pontos helyszínei:
Ercsi, A Bajcsy-Zsilinszky és az Eötvös utca 36 kereszteződésében,
Dunaújváros, Lajos-kövek, Majakovszkij út,
Dunaföldvár, Kossuth Lajos utca 2. a Városháza oldalfalán,
Tolna, a Városháza falán, Hősök tere,
Szekszárd, Béla király tér 1. Megyeháza falán,
Báta, Fő utca 241. Szent Mihály templom falán,
Dunaszekcső, Kossuth Lajos utca 35. Polgármesteri hivatal falán,
Sátorhely, Mohácsi Nemzeti Emlékhely.

Forrás: ddnp.hu