Idén télen a lakossági felhasználóknak átadott hőmennyiség csökkentését tervezik a távhő rendszerekben – a Népszava szerint erről beszélt a Technológiai és Ipari Minisztérium energetikáért felelős államtitkára, Steiner Attila egy keddi konferencián. A lap értelmezése szerint tehát egy sajátos távhőtrükkel próbálhatja meg fenntartani a rezsicsökkentés látszatát a kormányzat.

– A megkérdezett fővárosi szakemberek szerint ez várhatóan nem a használati meleg víz mennyiségének vagy hőfokának csökkentését jelentené, inkább fűtésre jutó hőmennyiség lenne kevesebb. Ám azt, hogy ez hány fokkal csökkenti majd a lakások hőmérsékletét, még megtippelni se merték, mivel egyelőre ők is csak próbálják megfejteni, hogy mire is gondolhatnak a tárcánál. Előzetes szakmai egyeztetés ugyanis nem volt. Mindez akár azt is jelentheti: mivel a távhő tarifákat – a sok mérő nélküli lakás miatt – nem lenne könnyű emelni, inkább ugyanannyiért adnak majd kevesebb meleget – olvasható a cikkben.

Népszava úgy véli, hogy a kormány amiatt tesz így, mert az olcsó távfűtés fenntartása egyre nagyobb terhet jelent a kormányzatnak. Steiner Attila keddi szavai szerint ez – a megnövekedett energiaárak mellett – már 980 milliárdos költség lenne, 

Miközben az erre a célra szolgáló távhőkasszában 2022 júliusában még csak alig 11 milliárd forintot tudtak félretenni.

Mint a lap írja: „Ez azonban mindenképpen átmeneti megoldás lesz. A kormány programot indít a lakások fogyasztásmérővel való felszerelésére, amint a lakások többsége mérhetővé válik, lehetővé válik »az igazságosabb közteherviselés«”. Gulyás Gergely miniszter a távhővel kapcsolatban tett korábbi megjegyzéseiből azt lehetett kiérteni, hogy éppen az tántorította el – legalábbis első körben – a kormányt az emeléstől, amit a Népszava korábban megírt: a 660 ezer távfűtéses lakásból legkevesebb 134 ezer fogyasztása nem mérhető, így a tulajdonosoknak semmilyen ráhatásuk nincs a fogyasztásra és ezzel együtt a számlákra sem.