2022. szeptember 22-30 között a Határon Túli Magyarok 30. Fesztiválja keretein belül számos kulturális program, rangos kiállítás megnyitó, érdekes előadás, könyvbemutató, író-olvasó találkozó várja az érdeklődőket.

A fesztivált szervező Határokon Túli Magyarságért Alapítvány kultúraközvetítő és közösségfejlesztő bázis a Kárpát-medencében élő magyarság számára. A pécsi székhelyű, Határokon Túli Magyarságért Alapítvány 1992-ben alakult, mely a Kárpát-medencében élő magyarság szervezetei, egyesületei, alkotó és kulturális közösségei számára jól bevált kultúra- és közösségszervező, információközvetítő bázissá vált az elmúlt 30 év alatt.

Szeptember 22-én, csütörtökön például a Pécsi Kulturális Központ-Szivárvány Gyermekházban a Határon Túli Magyarok 30. Fesztiválja keretén belül került sor a Takács Ferenc festőművész életmű kiállításának a megnyitójára. A kiállítást az érdeklődők október 21-ig tekinthetik meg.

Szeptember 23-án a Határon Túli Magyarok 30. Fesztiválja programsorozathoz kapcsolódott a kozármislenyi Józsa Gergely Néptánc Egyesület szervezte pénteki Felcsíki táncház est, amelyen a helyi és a vendég előadók mellett a néptánc iránt érdeklődők vehettek még részt. A 2022. szeptember 23-án, a Kozármislenyi Művelődési Központban megrendezésre került táncházi estén a kozármislenyi táncosok mellett a Kolozsvárról érkezett vendég táncosok, az Erdélyből érkezett Szarkaláb Néptáncegyüttes mutatta be, és népszerűsítette, hogy hogyan is kellene autentikusan művelni a néptánc művészetét.

Kicsik és nagyok közösen élvezték a péntek esti táncház hangulatát
A talpalávalót András Tibor zenekara szolgáltatta, akik Csíkkozmásról érkeztek Kozármislenybe
Mikor a jó hangulat a színpadot sem kíméli

A Kozármislenyben vendégeskedő erdélyi Szarkaláb Néptáncegyüttes 1995 novemberében a kolozsvári Apáczai Csere János Líceum berkeiben alakult meg, mint Kolozsvár második magyar néptáncegyüttese. A kezdetekben apáczais és báthoris diákokból álló néptánc csapat, lassan a Kolozsváron tanuló, és Erdély szinte minden vidékéről származó egyetemi hallgatók együttesévé vált. 1999-​ben nagy átalakuláson ment át a csapat, ami azt eredményezte, hogy a jelenlegi együttes magja a megalakulás óta együtt táncol. A Szarkaláb Néptáncegyüttes legfőbb célkitűzései közé tartozik megtanulni az erdélyi táncokat, és azokat eredeti formájukban színpadra állítani, nem pedig túl koreografálni, túl táncszínháziasítani a népi mozgásformákat. Ugyanakkor nagy hangsúlyt fektetnek a táncoktatásra, és az utánpótlás nevelésére. Vallják, hogy népi hagyományokat elsajátítani nem öncélúan kell, hanem nagyon fontos, hogy a megfelelő fórumokon, hazai és külföldi fellépéseken, fesztiválokon bemutassák azokat. Ezzel is hozzájárulva a világban a kisebbségi kultúrájuk megismeréséhez, megismertetéséhez, a tánc– és népzene hagyományaik nemzetközi terjesztéséhez. A Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvánnyal közösen 1999-​ben első ízben szervezték meg a Szent István-​napi Néptánctalálkozót, amely mára a Kárpát-​medence egyik legjelentősebb nemzetközi kisebbségi néptánc fesztiváljává nőtte ki magát, sőt mi több nemzetközi szinten is egyre nagyobb elismerésnek örvend. Az eltelt 23 év alatt 23 ország 18 kisebbségének 193 néptáncegyüttesét, összesen 4936 főt láttak vendégül, egyes csapatok már rendszeres résztvevői az évente ismétlődő rendezvényüknek. A Szent István-​napi Néptánctalálkozót Kolozsvár mellett, évente 9 – 10 Kolozs, Szilágy és Fehér megyei kis-​, és nagytelepülésen szervezik meg, így aztán az egész megye, és a megyék lakossága is aktívan részese lehet a programoknak. A Szarkaláb Néptáncegyüttes alapítója a kolozsvári Apáczai Csere János Líceum, fenntartója és működtetője a Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány és a Szarkaláb Kulturális Egyesület. Az együttes vezetője: Pillich Balázs.

Pécsett a Széchenyi téri Nagyszínpadon szeptember 24-én, vagyis ma, 19 órai kezdettel, a Határon Túli Magyarok 30. Fesztiválja keretén belül színes és látványos Néptánc Gála műsorral ajándékozzák meg a pécsieket, amelyen a kozármislenyi Józsa Gergely Néptánc Egyesület, és a vendég Szarkaláb Néptáncegyüttes táncosai is fellépnek.

A Határon Túli Magyarok 30. Fesztiválja további programjairól ITT tájékozódhat.

Fotók: Hegedüs Tünde