2022-ben szeptember 30 és október 1 között kerül megrendezésre a Kutatók Éjszakája. Az egész Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítését szolgálja. Idén is szeptember utolsó hétvégéjén lehet bepillantani a különböző tudományterületek titkaiba. A Pécsi Tudományegyetem számtalan lehtőséget kínál a tudomány területére történő betekintésre.

A teljes, részletes programról IDE kattintva tájékozódhat, illetve regisztrálhat a szabad helyekre.

Szórakoztató, inspiráló előadásokon, kísérleteken, laborbejárásokon és további játékos programokon keresztül minden korosztály megismerkedhet a tudományos kutatás számos új eredményével. Az Európai Unió Bizottságának Marie Skłodowska-Curie Akciói által kezdeményezett rendezvény legfontosabb célja, hogy a kutatók és fejlesztők sokszínű munkája vonzóvá váljon a fiatalok számára – fiúknak és lányoknak egyaránt.

A Pécsi Tudományegyetem 20 000 fős hallgatói létszámával, 1600 oktatójával, kutatójával és 10 karával Magyarország egyik legnagyobb felsőoktatási intézménye. Egészen 1367-ig visszanyúló gyökereivel hazánk első egyeteme. Klasszikus értékeket képvisel, de egyidejűleg sikeresen alkalmazkodik a jelen és a jövő kihívásaihoz.
A bolognai képzési rendszer révén a hallgatók részesei lehetnek egy dinamikusan fejlődő, átjárható európai felsőoktatási rendszernek.
A PTE az ország egyik legjelentősebb kutatóegyeteme, hatalmas szakmai kutatói bázissal. A Szentágothai János Kutatóközpont a természettudományi és orvostudományi kutatás számos területének ad otthont. Az egyetemi karokon 21 doktori iskola működik, melyek a tudomány és a művészetek széles spektrumát ölelik fel. A Pécsi Tudományegyetem fontos szerepet tulajdonít a tehetséggondozásnak, a szakkollégiumok és tudományos diákkörök célja a diákok tudományos munkájának támogatása.

A bölcsészkaron többek között a francia idegenlégió magyar vonatkozásiról, a flow-kutatásokról lesz szó, míg az egészségtudományi karon a szakszerű elsősegélynyújtást ismerhetik meg a látogatók, de az eseményeken lesz lehetőség interaktív mikroszkópos vizsgálatok elvégzésére is.  

A gyógyszerésztudományi karon a gyógynövényekből készíthető illóolajok és a feledékenység biológiájának rejtelmeibe vezetik be az érdeklődőket, míg a PTE Klinikai Központjában (KK) a „gyilkos molekulákról” lesz szó, így a klinikai toxikológiával ismerkedhetnek meg a látogatók, akik azt is megtudhatják, miként készülnek a fogszínű tömések, s milyen az igazi vészhelyzet, azaz mi történik a sürgősségi osztály falai között.    

A közgazdaságtudományi karon a sikeres munkavállalás titkait fedik fel és a bolti vásárlásokat a szemmozgás alapján vizsgáló Eye Tracking kutatásokba is bevezetik az érdeklődőket.  

A természettudományi karon az naprendszerünket az élet feltételeinek szemszögéből mutatják be, de meghökkentő fizikai kísérleteket is megtekinthetnek a program résztvevői.    

A PTE KK Szentágothai János Kutatóközpontjában az aktualitások iránt érdeklődők megtudhatják, miként zajlik a „denevér- és vírusvadászat a világ trópusain”, illetve, hogy a sejtek miként kommunikálnak egymással, míg a PTE 3D nyomtatási központjában a jövő technológiáját lehet közelebbről szemügyre venni.

Néhány érdekes program:

Terjedő ház – Tegyél hozzá Te is!

Alkotó játék, melynek során minden résztvevő egy szabadon épülő konstrukció egy-egy elemét hozza létre és helyezi el a rendszerben. A nagy, közös építmény minden eleme azonos méretű és mégis teljesen egyedi lesz, mert az adott paneleket ki-ki saját elgondolása szerint alakíthatja ki festéssel, vágással, ragasztással.

Időpont: 2022. szeptember 30. 16:00-22:00

Helyszín: Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar 7624 Pécs, Boszorkány út 2.

A polarizált fény

A fény polarizáltságára szemünk érzéketlen, még ha környezetünk fényei legtöbbször polarizáltak is. Gyakran elfelejtjük, hogy minden nap találkozunk polarizált fényt alkalmazó eszközökkel. Az előadás felvillantja a legérdekesebb kapcsolódó jelenségeket, megismertet alapvető tudnivalókkal a fénypolarizáció témaköréből. Témáink:
– Polarizált fény előállítási módjai
– Lineáris és cirkuláris polarizáció különbsége
– Polárszűrők alkalmazásai (napszemüveg, 3D moziszemüveg, fotózás)
– Napfény polarizáltsága
– Egy kis meglepetés …

Időpont: 2022. szeptember 30. 18:00-18:45

Helyszín: Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar 7624 Pécs, Ifjúság útja 6.

A láthatatlan valóság – a műholdradar gyakorlati alkalmazásai

Az előadás a műholdradarok gyakorlati alkalmazását mutatja be, külön kitérve a geodéziai pontosságú mérésekre, amellyel a felszín az emberi szem számára láthatatlan nagyságú, mégis kritikus elmozdulásait mutatja be. A résztevők ízelítőt kapnak abból, hogy hogyan követhetőek nyomon a modern műholdas technológiák segítségével a természeti veszélyekkel érintett területek mozgásai (csuszamlások, földrengések stb.), hogyan mozdulnak el egy metróépítés nyomvonalának lakóépületei, hogyan figyelhetjük meg városaink, és azok infrastruktúrájának milliméter nagyságrendű deformációit és milyen műholdas technikák állnak a rendelkezésünkre a harctéri cselekmények megfigyelésére.

Időpont: 2022. szeptember 30. 17:30-18:15

Helyszín: Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar 7624 Pécs, Ifjúság útja 6.

„A láthatatlan légió”: mikroszkopikus lények láthatóvá tétele, vizsgálata

Különböző élelmiszereken (gyümölcs, kenyér, kolbász) megtelepedő gombák mikroszkóppal történő vizsgálata.

Időpont: 2022. szeptember 30. 16:00-20:00

Helyszín: Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar 7624 Pécs, Ifjúság útja 6.

A kémia menő!!! – Látványos kémiai kísérletek kicsiben

Robban, durran, villan, szikrázik! Bemutatónk során az érdeklődők látványosnál látványosabb kémiai kísérleteket tekinthetnek meg gyerekszereplők előadásában.

Időpont: 2022. szeptember 30. 16:00-17:00

Helyszín: Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar 7624 Pécs, Ifjúság útja 6.

Forrás: kutatokejszakaja.hu, mti.hu

Fotó: kutatokejszakaja.hu/pte.hu/programok