Az imént jött szembe ez a bejegyzés, és hát nem teljesen értem, hogy egy önmagát komolyan vevő párt, miképpen tehet ki ekkora butaságot.

Egyfelől a bányákból előnyert nyersanyagokat tiszta energiának nevezni teljesen irreális, a korábbi bányászat rekultivációjára még most is zajlik, elég csak például Pécsre és a Karolina-külfejtésre gondolni. Olyan szintű táj- és környezetisebek ezek, melyeket hosszú évtizedek alatt is szinte lehetetlen helyrehozni. Nem tudom, hogy a szénbányászat hogyan lehetne tisztaenergia, hogyan segíthetné mindez a zöld átállást. Ez csak az egyik gond ezzel a poszttal és a Momentum ötletével.

Oké, a Momentum nem zöld (viszont akkor ne is próbálják magukat azzá festeni), ezzel önmagában nincs baj. De a bányanyitások nem úgy vannak ám, hogy gondolunk egyet, és holnap kinyitjuk. Magyarországon gyakorlatilag évtizedek óta nincs vájárképzés, akik láttak bányát belülről, ők szerencsés esetben a jól megérdemelt nyugdíjaséveiket élik, rosszabb esetben már régóta nincsenek köztünk. Ki a fene dolgozna a bányákban?

Azt is írják, idézem:

„A fejlesztésekbe tőkeerős, felelősséget vállaló vállalatokat vonjunk be! Mivel a bányászat fellendítésének egyik célja az ellátásbiztonság erősítése, fontos, hogy ne kínai és orosz befektetők kapjanak lehetőséget. Olyan vállalatokkal működjünk együtt, akik tőkeerősek és már bizonyították, hogy kölcsönös partnerségre törekszenek és vállalják a helyi közösségek feltételeit is!”

Kikre tetszenek gondolni? Mészáros&Mészáros? Milyen vállalkozók jöhetnének szóba, akiknél ott van a know how, tőkeerősek ,és gondolom én nem NER-lovagok. Egyet, csak egyet legyenek kedvesek megnevezni! Tud bárki ilyet?

A bányák újranyitása nem zöld, nem fenntartható, nincs rá szakember, nincs hozzá tőke, és nincs hozzá megfelelő cég sem. Ezen túl egyébként nincs is több probléma a Momentum javaslatával.

Kiemelt kép: Karolina külfejtés eredménye.