Most, hogy letolt gatyával állunk a válság közepén, és láthatóan a kormánynak fogalma sincs, hogy miképpen kéne kijutni belőle, érdemes elgondolkozni valamin, amit a kormánypárti szimpatizánsok mindig negligálnak, úgy tesznek, mintha az elmúlt 12 évben az csak egy mellékes szál lett volna. Ezek a stadionok.

Pontosabban minden, professzionális sportot támogató állami beruházások. Nem fogom összeszámolni, hogy 2010 óta hány stadion épült, és ezek mennyibe kerültek, de csak a Puskás és az épülő atlétikai stadion közel 500 milliárd forintba került, ehhez jön kb. az összes többi csapat, nem gondolom irreálisnak ha azt mondom, hogy 1000 milliárd forint körül lehet az összeg – és ez csak az építés, mert ugye ezeket fent kell tartani, meg üzemeltetni kell, létesítményenként súlyos további százmilliók égnek el, minden évben. És ez tényleg csak a stadion, ebben nincsenek benne a professzionális sportvállalkozásoknak adott ilyen-olyan állami támogatások, amiből aztán a klubok 90 százaléka vígan fizeti a külföldi játékosait, természetesen brutális mértékű adókedvezményt igénybe véve. Koncentráljunk csak a stadionokra.

Az egyik érv az volt mellette, hogy az legalább pörgeti az építőipart.

Ez az érv szerintem konjunktúra idején sem állta meg a helyét, recesszióba süllyedve pedig pontosan látjuk, hogy miért nem. Az egy dolog, hogy a stadionok építése munkát adott sok embernek, és volt egy nagycsomó vállalkozó meg beszállító akinek ez megrendelést jelentett, de az építőipart ugyanúgy pörgette volna egy állami épületszigetelési program, ugyanúgy pörgette volna egy állami bérlakás építési program, ha már mindenképpen építeni, beruházni, fejleszteni akar az állam.

Nagyon nem lenne mindegy a mostani válság során, hogy azt a cirka ezermilliárd forintot egy felelős kormány nem felelőtlen, pénzégető beruházásokra (stadionok) költötte volna, hanem mondjuk annyi épületet szigeteltek volna le, amennyit csak tudnak. Mert a Fradika meg a Vasas meg a Felcsút stadionja nélkül tök jól meglennénk, de az látható, hogy a szigetelés nélküli, korszerűtlen fűtésirendszerrel ellátott épületek komoly gondot okoznak az egész országnak.