A csodálatos színekben pompázó őszi erdő sokakat kicsábít ki a friss levegőre, a szabadba. Ilyenkor, mikor az erdőkben sétálunk egy-egy leszakadt nagy ágat, kidőlt vagy éppen korhadó fatörzset láthatunk a lombjuk vesztett fák és bokrok tövében. A korhadó halott fák arra figyelmeztetnek mindenkit, hogy az élet véges, és a nagy, sok éves famatuzsálemek élete is véget ér egyszer. A fák maradványai azonban rengeteg élőlénynek adnak otthont vagy éppen élelmet, élethez szükséges tápanyagot, szaporodó helyet nyújtanak. Ezért fontos, hogy a holtfák élőhelyükön, az erdőn maradhassanak és hosszú éveken át a fajok sokasága találja meg bennük az életterét.

Nézzük csak mire is alkalmas a holtfa:

Az erdő elmaradhatatlan élőlényei a madarak. Köztük is az egyik közkedvelt tollas a harkály, márpedig a harkályfajok egy része, például a zöld küllő vagy a fekete harkály is szorosan kötődik az erdőben korható holtfákhoz. Hiszen az erdőben élő különböző hangyafajok, és a holtfák kérge alatt megbújó sok-sok rovarfaj az élelmiszerszükségletük jelentős részét biztosítják.  Köztudott, hogy a fakopáncs erősen preferálja nem csak a holtfákat. A hihetetlen kemény csőrrel rendelkező harkályokon kívül még számos énekesmadár látogatja élelemért a málló holtfákat.

A madarak és a rágcsálók, denevérek az élelemszerzés mellett az odúkészítés céljára is gyakorta hasznosítják a holt és korhadó fákat.

A még lábon álló, de már korhadásnak indult holtfák odvaiban számtalan erdei, énekes madár és denevér talál néha évekre lakó, búvó- és szaporodó helyre. Méretükből kifolyólag különösen a nagyméretű holtfák nyújtanak változatos táplálékot és élőhelyet az erdei élőlényeknek.

Miközben a madarak számára az erdőben található fekvő vagy még álló holtfák búvó-, fészkelő- és táplálkozó helyet nyújtanak, addig a pókok számára remek hálószövési elemet biztosítanak. A pókok pedig remek táplálékul szolgálnak a madarak, denevérek számára. Vagyis a holtfa által biztosított környezet része az élet nagy körforgásának. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a holtfa biztosította hűvösebb, párásabb környezet remek élőhelyet biztosít a különféle gombák, mohák és zuzmók számára. Márpedig ezek már az erdők emlőseinek is naponta nyújtanak élelmet.

Viszont, ha már körforgás, akkor ne feledkezzünk meg a rovarokról sem. Köztük ideje gondolni az élőhelyét egyre jobban elveszítő nagy szarvasbogárra is, amelynek lárvája 4 évig él és fejlődik például a tölgyfa korhadó maradványában. A rovarok számára azért fontos a holtfa, mert szaporodó hely. Számunkra pedig azért fontosak a rovarok, mert ebben az esetben is fontosak, mert egyrészről lebontó munkákat végeznek, másrészről pedig nagy segítséget nyújtanak a gombák és a mikrobák erdőben történő szétterítésében.

A változatos madár és rovarfaj mellett nem elhanyagolható, sőt talán a kirándulók számára a legismertebb és a legjobban megfigyelhető a holtfákon élő változatos gombafaj. Számtalan gomba kifejezetten a holt, korhadó fákhoz kötődik.

Bizonyos gombák, csak meghatározott fafajokon, fafajokban élnek. Ilyen például a közönséges petrezselyemgomba, amely például elsősorban bükkfán él. A nyírfatapló pedig a nevéből fakadóan, természetesen a nyírfán nő. A természetben, és elsősorban az erdőkben található különféle tápanyagok körforgásában lebontó tevékenységükkel kulcsfontosságú szerepet játszanak a gombák. Lebontó munkájuk mellett a gombák nem csak az erdei állatoknak, de az emberek számára is fontos tápanyaggal szolgálnak miközben a gombafonalaik az emberi szem számára láthatatlanul hálózzák be a lebontásra ítélt faanyagot.