Jövőre átlagosan 42 százalékkal lesznek drágábbak az élelmiszerek, mint idén – derül ki Magyar Nemzeti Bank decemberi inflációs jelentéséből. Ez a meglehetősen sokkoló adat úgy jön ki a jegybanknak, hogy a nem feldolgozott élelmiszerek 28,4 százalékkal, míg a feldolgozott élelmiszerek 48,2 százalékkal drágulhatnak 2023-ban.

Összességben az MNB 15-19,5 százalék közötti inflációs adatot vár jövőre: a kalkuláció szerint az energia 39, az üzemanyagok pedig 21 százalékkal lehetnek magasabbak 2023-ban, de például a piaci szolgáltatások „csak” 9,6 százalékkal, az ipari termékek pedig 8,7 százalékkal kerülhetnek többe, így jön ki a 15-19,5 százalék közötti átlag. Varga Mihály pénzügyminiszter korábbi bejelentése szerint a kormány 2023-ra 15 százalékos inflációval számol, a nyugdíjakat is ennyivel korrigálják. – írja a 444

Az MNB jelentése részletesen foglalkozott az utóbbi hónapokban mindenkit durván érintő élelmiszer-drágulással. Szerintük számos oka van annak, hogy Magyarországon sokkal magasabb az élelmiszer-infláció, mint a térség többi országában, ezek közül a legfontosabbak:

  • a megugró energiaárak és szállítási költségek;
  • az utóbbi 1-2 év jelentős béremelései;
  • az importált termékek esetében az árfolyam-leértékelődés;
  • idén növekedett a népegészségügyi termékadó és a jövedéki adó is, ezek hatása őszre begyűrűzött az élelmiszerárakba;
  • a fogyasztás növekedése (amit az árstopok is pörgettek) hozzájárult a dráguláshoz;
  • az élelmiszer-árstopok miatt a helyettesítő termékek árát automatikusan emelték a kiskereskedők;
  • illetve a magyar élelmiszeripar nagyon alacsony termelékenysége is hozzájárult a dráguláshoz.

Ez utóbbi azért is fontos tényező, mert Magyarország egyébként jóval több élelmiszert exportál, mint amennyit importál, ebből pedig elvileg az következik, hogy alacsonyabbnak kellene lennie az élelmiszer-inflációnak.

A javulás ellenére az MNB az idei éves közel 29 százalékos élelmiszer-infláció után jövőre 42 százalékos élelmiszer-drágulást jósol.