Népszava birtokába jutott minisztériumi dokumentum szerint máris formát ölteni látszik az az elképzelés, amiről Pintér Sándor a pedagógusokkal folytatott, egyebek mellett a pedagógusbérekről és kirúgásokról is szóló oktatásügyi konzultáción beszélt, és amely szerint elavult a korábbi pedagógusminősítés, illetve a bérkategóriákat is problémásnak érezte, és azt mondta, szeretnék, hogy a jövőben a különböző bérsávokban legyen lehetősége mérlegelni az igazgatónak a teljesítménytől függően, egy sávban 150-200 ezer forintnyi eltérés lehetne ez alapján a tanárok között.

Alapvetően maga az ötlet egyáltalán nem lenne rossz. Mindenki volt diák, mindenki találkozott kiváló, felkészült, lelkiismeretes, diák-barát tanárral, akiknek élmény volt az órájára járni, aki tudást adott át, akinek a szavaira évtizedekkel később is emlékezünk. Ezzel szemben ott voltak a – mondjuk ki – pocsék tanárok, akik nem készültek fel az óráikra, nem élvezetesen tartották azokat, rossz esetben féltek tőlük a diákok, nem képezték magukat, unalmasak voltak, borzalmas volt az órájukra járni. Ég és föld a különbség a két tanár típus között, de paradox módon, ha a rossz tanár idősebb, mint a jó, jelentősen több pénzt keresett, annak ellenére is, hogy tizedannyi munkát nem fektetett a hivatásába.

A teljesítményt igenis jutalmazni kell, a jó tanárokat tisztességesen meg kell fizetni, egy pedagógus, aki élvezetessé teszi a gyerekeknek a tanulást minden pénzt megér. Egy normális rendszernek egyértelműen így kéne működnie, a jó tanár rengeteg pénzt vihet haza, a rosszak pedig…nos, olyanok nem lennének, helyükre jó pedagógusok érkeznének. A gond az, hogy jelenleg egyáltalán nem vonzó a pedagógusi pálya, a roppant alacsony, megalázó fizetések miatt, így jelenleg Pintér Sándor és a kormány némileg fordítva ül a lovon.

Előbb legyenek versenyképes bérek, ismét legyen vonzó a tanári hivatás, és utána lehet, sőt kell is teljesítményalapú béreket adni, de amíg szó szerint éhbért kapnak a tanárok, addig nevetséges mindenfajta minősítési rendszer bevezetése. Előbb a béreket kell rendezni, európai szintre hozni őket, utána lehet szűrni a rossz, felkészületlen pedagógusokat, hiszen akkor már lesz jelentkező a helyükre. De amíg a legtöbb iskola minden+minden szakos tanárt keres, addig nincs miről beszélni…