Mára jöttek ki a politikusok friss vagyonnyilatkozatai, amik közül érdemes kicsit szemezgetni. A nyilatkozat minden esetben a 2022. november 1-jei állapotokat tükrözi.

Orbán Viktor miniszterelnök például szép megtakarításra tett szert, feleségével közös számláján már közel 14 millió forint van. Tavaly májusban még semmit nem tüntetett fel megtakarításként, így elmondható, hogy ezt a szép emelkedést alig néhány hónap alatt érte el. A miniszterelnöknek továbbra is megvan a felcsúti háza és a XII. kerületi lakása, utóbbinak csak felerészben a tulajdonosa. Autója és egyéb ingósága nincs, mint ahogy egyetlen céghez sincs köze.

A miniszterek közül Rogán Antal tűnik a leggazdagabbnak, még úgy is, hogy jelentősen csökkent a megtakarításra. Rogán május végén még 616 millió forintos megtakarításról számolt be, ez csökkent novemberre 245 millióra. Szijjártó Péternek viszont ehhez képest csekély, mindössze 27,5 millió forintja van, igaz, ő is szépen növelte az összeget a korábbiakhoz képest. Varga Mihály pénzügyminiszter megvett egy gyenesdiási nyaralót, Navracsics Tibor pedig Budakeszin vett házat, Lázár János pedig tovább növelte amúgy sem kicsit földbirtokainak mértékét.

Az ellenzéki politikusok közül Hadházy Ákos a szekszárdi háza és a fácánkerti szőlője mellé tavaly vásárolt egy 30 négyzetméteres lakást Bécsben. Erről egyébként egy Facebook-bejegyzésben is írt, elmondása szerint befektetésként vette. Bár nincs külön rovat a politikusi vagyonnyilatkozatokban, Hadházy mégis beleírta kézzel, hogy magánemberektől összesen közel 17 millió forintot kapott adományként.

Jakab Péter a Jobbik korábbi elnökének vagyonnyilatkozatából az derült ki, hogy már nincs meg a miskolci lakása és nem él egy háztartásban a feleségével. Jakabnak tavasszal még 3,9 milliónyi készpénze volt, novemberre ez eltűnt, és más megtakarítást sem tüntetett fel. De a bevallás szerint a közel nyolcmilliós hitelét is teljesen törlesztette.

Rosszul járt Gyurcsány Ferenc is, akinek értékpapír-megtakarítása 120 millió forinttal csökkent. Tavasszal még 587 millió forintja volt így, novemberre viszont lecsökkent 461 millióra. Nem kell azért aggódnia, hiszen törlesztettek neki kölcsönt, a korábbi 42 millió helyett már csak 13 millióval tartoznak a DK elnökének.