Telex birtokába jutott néhány tanúvallomás a Völner-Schadl-ügyben. Az igazán tanulságos anyagban az igazságügyi minisztérium különböző szinteken dolgozó munkatársai mesélnek arról, hogy mennyit érzékeltek a végrehajtói pályázatok körüli korrupcióból.

A folyamatnak úgy kell kinéznie, hogy először a pályázók pontszámokat kapnak a beadott dokumentumaikra. Ezt követően kerül sor a szóbeli meghallgatásokra, ahol egy, a végrehajtói kamara és a minisztérium küldöttjeiből álló bizottság pontozza őket. A legjobb összpontszámú jelentkezőket aztán felterjesztették a minisztériumba, ahol egy felső vezető hozta meg végül a formális döntést a körzetek győzteseiről.

Az Igazságügyi Minisztérium egyik dolgozója 2019-ben részt vett a végrehajtói pályázatok tavaszi és őszi elbírálásában. A tanú vallomása szerint a tavaszi pályázati körnél ott ült ugyan a meghallgatásokon, de készen kapta a „közösen megítélt” pontszámokat anélkül, hogy beleszólása lett volna. Ráadásul a pontozásban több hibát is talált, így például valaki olyanra kapott pontot, amire jogszabály szerint nem lehetett volna és fordítva.

Ősszel aztán ennél is súlyosabbá vált a helyzet. A ponthúzó tanácskozáson ő nem kapott szót, de a jelen lévő Schadl György és Völner Pál folyamatosan egyeztettek, hogy kiket kell győztesnek kihozni. „Schadl egyszer csak felállt, kiment, majd amikor visszajött, mondta, hogy Völner úrtól jött. Ekkor a kezében lévő cetlin lévő névvel kapcsolatosan adott esetben megkérdezte, hogy hogy is van az adott hely listája, és ha ott nem az jött ki eredménynek, hogy a cetlin levő név nyerjen, akkor elkezdődött a számolgatás, hogy miként lehet megváltoztatni a pontokat úgy, hogy ezt a személyt hozzák ki nyertesnek” – mondta a vallomásában a munkatárs.

Ezután magához hívatta a főosztályvezetője, aki egy mobiltelefonon lévő képet mutatott neki, amin kézírással városnevek és személynevek voltak. A főosztályvezető közölte, hogy ezeket a személyeket kell megjelölni a felterjesztésben és ő is fotózza le a képeket. „Mivel tudtam, hogy (a főosztályvezető) az államtitkárságról jött vissza, nem kellett kérdeznem, hogy ez kinek a döntése. A telefonomban mind a mai napig megvan ez a három fénykép.” Arra is volt példa a vallomás szerint, hogy egyeseknek megmondták, hogy semmi esélyük sincs nyerni.

Egy másik minisztériumi dolgozó is hasonló problémákról számolt be. Vallomása szerint neki már előre jelezték, hogy „nem a minisztérium képviselője a legfontosabb személy ebben a bizottságban, finoman szólva, tehát nem rajtunk fog múlni a dolog.” Ez így is történt, volt olyan meghallgatás, amely után Schadl letette az asztalra a telefonját, a képernyőn egy kézzel írt irat látszott, és mosolyogva közölte, hogy „gyerekek, mutatom, mi lesz”.

Ez utóbbit egyébként még több tanú is említette, tehát eleve meglévő listák alapján jöttek ki a támogatott emberek. Egyes nevek mellett monogramok és nevek voltak, hogy kik támogatják őket „magasabb szintről”. Több tanú is azt állította, hogy a V.P. monogram Völnert jelöli, de a nevek között felbukkan Gelencsér Attila, Szatmáry Kristóf, Cseresnyés Péter vagy Csizi Péter kormánypárti országgyűlési képviselők neve is.