A korábban bejelentett tervekkel ellentétben Békésen, Hevesen, Komádiban és Komlón nem épül börtön – tájékoztatta a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) kedden az MTI-t.

    Az MTI megkeresésére küldött közleményben azt írták, az érintett önkormányzatokat levélben értesítették az építkezések meghiúsulásáról, „támogatva egyúttal, hogy a területek visszakerüljenek az önkormányzatok tulajdonába”.
    Az erre vonatkozó háromoldalú szerződéseket a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. mint a magyar állam tulajdonosi jogait képviselő társaság készíti elő. A szerződések aláírására a zrt. igazgatósági döntése után kerül sor – tették hozzá.
    Békésen ötszáz ember elhelyezésére szolgáló börtön épült volna az eredeti tervek szerint. A békési önkormányzat 2019. április 11-én kötött szerződést az MNV Zrt.-vel és a BVOP-val.
    Kálmán Tibor (Fidesz-KDNP), Békés polgármestere elmondta: a város egy nyolchektáros, közművekkel ellátott ipari területet kap vissza, ahová aszfaltos út vezet. Hozzátette, már megkezdték a tárgyalásokat, hogy „élettel töltsék meg a területet”.