Mint ismert, Orbán Viktor nem rég hivatalos programon vett részt Egyiptom fővárosában, Kairóba. Mint ilyenkor szokás, és természetes a honvédségi repülőgéppel érkezett, azonban hazafelé már nem Budapesten szállt le, hanem – feleségével együtt – Firenzébe tette őket ki az állami repülőgép. Mindez felveti a hivatali visszaélés gyanúját is, hiszen

„Btk 305. §: Az a hivatalos személy, aki azért, hogy jogtalan hátrányt okozzon vagy jogtalan előnyt szerezzen

a) hivatali kötelességét megszegi,

b) hivatali hatáskörét túllépi, vagy

c) hivatali helyzetével egyébként visszaél,

bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

Orbán Viktor magánjellegű programja miatt a repülőgép mintegy 1000 kilométeres kerülőre kényszerült, ami a gép típusát figyelembe véve 1,5 millió forintos pluszköltséget jelent. A hírt egyébként Gulyás Gergely is megerősítette, ahogy azt is, hogy Orbánnak Toszkánában magánjellegű programja volt.

Eddig tart a hír, és most jön a személyes vélemény.

Szerintem Orbán Viktor elképzelhetetlenül gazdag ember, a családja gyakorlatilag minden tagja multimilliárdos, ahogy a gyerekkori legjobb barátja, Mészáros Lőrinc is. Egy pillanatig sem gondolnám, hogy az a pénz Mészáros Lőrincé, ő sokkal inkább egy stróman, Orbán strómanja a történetben, Orbán engedélye nélkül egy 800 forintos gyrost sem vásárolhatna abból a pénzből. De ha ez nincs is így, a miniszterelnöknek akkor is közel 5 millió forintos fizetése van. Nem évente, havonta. Orbán 1990 óta ül a Parlamentben, tizenhetedik éve miniszterelnökként, ennyi ideje keres sokkal, de sokkal több pénzt, mint a magyar átlag. Ha jóhiszemű vagyok, és azt mondom, hogy a miniszterelnök soha egyetlen forintot sem lopott el, akkor is tehetős embernek kell lennie, ilyen mértékű fizetés mellett.

Kairóból Firenzébe egy-kétszázezer forintból vígan el lehet repülni, a jegy árak 80 ezer forinttól indulnak, de egyébként ha a honvédségi géppel visszautazott volna Budapestre, akkor még könnyebben juthatott volna el Firenzébe, különböző légitársaságokkal. Érthetetlen, hogy valaki ennyi pénzt keres, és még a saját nyaralását sem hajlandó kifizetni, azt is közpénzből rendezi el, akkor, amikor a magyarok egy jelentős része azon gondolkozik, hogy egyen, vagy számlákat fizessen inkább.

Miniszterelnök úr, komolyan nem telik egy nyamvadt repülőjegyre?