A pécsiek kedvelt és szeretett művésznője, a Jászai Mari-díjas és Aase-díjas Sólyom Katalin, a Pécsi Nemzeti Színház örökös tagja, 1940. március 18-án, Budapesten született.

Ma már szinte hihetetlen, de a művésznő egykor sikertelenül felvételizett a Színművészeti Főiskolára. Nem fogják elhinni, hogy azzal tanácsolták el a szakmától, hogy hangja alkalmatlan a színpadra. Ezek után az ELTE kémia-fizika szakán 1964-ben szerzett diplomát.

A színészetről szerencsénkre nem mondott le egészen, így másodéves hallgatóként alapító tagja lett az Universitas Együttesnek, és itt elkezdődött amatőr színésznői pályafutása. Az egyetem elvégzése után a Gondolat Könyvkiadónál kezdett el dolgozni, mint kémia-fizika szakos lektor, de nem volt hűtlen régi csapatához, és mint az egyik alapító tag, tovább játszott az Universitas Együttesben.

A Pécsi Nemzeti Színház 1968-ban szerződtette Pécsre. A Színház- és Filmművészeti Főiskolát már, mint gyakorló színész 1981-ben végezte el.

Pécsett a színházi és a művészeti élet kiemelkedő alakjává vált, és a határokon túl is emlékeznek felejthetetlen verses estjeire, énekes-verses gyermekműsoraira, és többek között a Szélkiáltó Együttessel közösen megtartott sikeres fellépéseire.

A baranyai megyeszékhelyen kifejtett sokrétű és áldásos művészeti tevékenységét jól mutatja, hogy többek közt a Versmondó Pedagógusok Műhelyének vezetője, mellette tanít a Pécsi Tudományegyetem zeneművészeti tagozatán, és a Füsti Molnár Éva Színitanodában.

Nagyon boldog születésnapot kívánunk!