Bartók Béla két-két hegedűversenyét és rapszódiáját adják elő Baráti Kristóf hegedűművész közreműködésével, Bogányi Tibor karmester vezényletével a Pannon Filharmonikusok muzsikusai a pécsi Kodály Központban csütörtökön este.

A Páratlan Bartók portré című hangverseny az évad egyik legkiemelkedőbb zenei eseményének ígérkezik, ezért koncertfilm is készül a zenekar és Baráti Kristóf együttműködésével megvalósuló eseményről, az arra való felkészülésről; filmet Európa vezető komolyzenei tévécsatornája, a Medici is leadja – emelték ki a kommünikében.

Az esten Bartók I. és II. hegedűversenye, valamint I. és II. rapszódiája csendül fel, ami azért érdekes a kommüniké szerint, mert ritka az olyan hangverseny, amikor Bartókot saját magával állíthatják mintegy kontrasztba, meghallgatva egymás után ugyanabban a műfajban, de különböző korszakban írott műveit.

Bartók első hegedűversenyét még huszonéves korában írta, életében nem is publikálta, és első komoly szerelmének ajánlotta. A mű maga is portré, a plátói kedves, Geyer Stefi két arculata – de persze amennyire őt mintázza ez a portré, annyira Bartókot is. A II. hegedűverseny mintegy 30 évvel későbbi, már nem szerelmi ihletésű, és az érett, virtuóz Bartókot hallhatjuk benne – olvasható a PFZ közleményében.

A műsor közepén az I. és a II. rapszódia áll. A két mű lényegében egyidőben keletkezett, a két hegedűverseny között, és miután Bartók zenekarra is meghangszerelte a kíséreteiket, tulajdonképpen ezek is hegedűversennyé váltak. A bartóki hegedűversenyekkel ellentétben azonban itt autentikus népi dallamok adják a témákat, tehát Bartók ezekben a műveiben egyúttal népzenegyűjtéseinek terméseit is bemutatja.

A rapszódiák portréi Bartók nemzet- és történelemszemléletének is. Talán az I. rapszódia a népszerűbb, ismertebb darab. A művet megnyitó Lassú verbunkos-dallama Maros-Torda megyei táncból származik, a Friss Temes megyében gyűjtött román táncdallamokat dolgoz fel. Hangszerelési érdekessége, hogy Bartók mindössze ebben a művében szerepelteti a cimbalmot. A 2. rapszódia  Lassú-jának dallamait ugyancsak Maros-Tordában hallotta Bartók, a Friss zenei anyagát szatmári, temesi és rutén gyűjtésből válogatta.

A koncertről további részletek a pfz.hu oldalon olvashatók.