Interjút készített a 444.hu Csőgör Péter volt gazdasági főnyomozóval. Ő az, akit múlt hét szerdán a Karmelita előtti tüntetésről szállítottak el a rendőrök, őrizetbe vették, de nem tudták mivel meggyanúsítani, ezért másnap kiengedték.

Csőgör elmondta, hogy olyan rendőrök vezették bilincsben, akikkel korábban együtt dolgozott, és abba a fogdába zárták, ahova nem is olyan rég még ő kísérte be a gyanúsítottakat. A korábbi rendőrtiszt tüntetőként vett részt a demonstráción, ahol miután elbontották előle a kordont, átment a lezárt területre. Ezt követően fújták le könnygázzal és tartóztatták le.

A könnygáztól rosszul lett, mentőt hívtak hozzá, kórházba szállították, de elmondása szerint nem látták el a sérüléseit. Innen a Gyorskocsi utcába szállították, ahol hajnalig várakozott a folyosón. „Mivel az előállítás legfeljebb nyolc óráig tarthat, négykor jeleztem, hogy akkor mennék” – mondta Csőgör, de nem mehetett el. Hoztak is neki egy papírt, amin az szerepelt, hogy meghosszabbítják az őrizetbe vételét, de ezzel már korábban rendelkezniük kellett volna. Ezért jogellenes fogva tartás miatt feljelentést tett.

„Ilyet még nem láttam. Eleve nagyon ritka, hogy valakit kihallgatás előtt vegyenek őrizetbe, de az végképp, hogy az őrizetbe vett embert egyáltalán ki se hallgassák. Ezt csak a nyilvánosságnak köszönhetem” – mondta Csőgör.

A 444 külön rákérdezett arra is, hogy amíg a rendőrségnél dolgozott, Csőgör tapasztalt-e bármilyen politikai befolyást. „Azt láttam, hogy ha kormányoldalról érkezett feljelentés, akkor mindenképp keresték, hogyan lehet belőle bűnügyet csinálni, ha viszont a kormányoldallal szemben, akkor az elutasításhoz vagy megszüntetéshez kerestek érveket” – válaszolta.

Csőgör tavaly augusztusig volt gazdasági főnyomozó, majd kirúgták. Az indoklás szerint azért, mert magáncélra használta a munkahelyi internetet, illetve többször is kicsúszott a feladai határidejéből. A lapnak most elmondta, hogy szerinte nem tett olyat, ami ne lett volna általános a rendőrségnek belül. Állítása szerint nyíltan vállalt politikai véleménye miatt rúghatták ki.

A másik ok Csőgör Péter Magyar Triatlon Szövetségben végzett munkája lehetett, 2019-ben ugyanis megválasztották a szövetség ellenőrző testülete vezetőjének. Ebbéli minőségében aztán feljelentést tett hűtlen kezelés és pénzmosás gyanúja miatt Bátorfi Béla, a Magyar Triatlon Szövetség (MTSZ) akkori elnöke és üzlettársa, Szűcs László ellen. Bátorfi Orbán Viktor miniszterelnök fogorvosaként is ismert.